I vores sommerferie har vi ikke særlig mange, faste planer. Kun nogle løse ideer, som jeg har tegnet op som tidsblokke på en ugeplan der hænger på væggen i køkkenet – men intet er sat i sten. Blot ideer, til hvad vi kunne lave.
De løse planer passer mig – og især min familie – meget godt, for det giver en fornemmelse af hvad der er realistisk at nå i ferien. Planlægningen giver inspiration, men den giver mig også en fleksibilitet til at kunne oparbejde nogle vaner og rutiner (som jeg gjorde den påske, hvor vi fik styr på opvaskerutinen).
En af sommerens rutiner er, at optage en lille smule på video, hver dag, så jeg til sidst kan sammensætte optagelser til en lille sommerferievideo. Om muligt vil jeg rigtig gerne fortsætte efter ferien – men i første omgang er det ferien, der er i fokus. Sådan nogle videoer er nogle, som mine børn elsker at se igen og igen, og jeg synes virkelig også, at det er hyggeligt at kigge med. De er som bouillionterninger, der samler essensen fra de gode oplevelser.

At være i nuet

Jeg har tidligere skrevet omkring det oplevende selv og det erindrende selv, og hvordan det spiller sammen til, at man kan strække tidsfornemmelsen af en ferie.
Om din ferie føles lang eller kort hænger ifølge psykologen Daniel Kahneman sammen med de minder, man har at se tilbage på. Har du mange, varierende og betydningsfulde minder i en tidsperiode, så vil du, som den erindrende selv, huske tilbage på det som langt og rigt.
Men hvad nu, hvis du ikke lige har planlagt en livsændrende forandring i din ferie? Her er kodeordet savouring. Nydelse.
Det er jo noget, som vi hører, igen og igen – ‘husk nu at nyde øjeblikket!’. Og det forsøger vi jo også at gøre – at trække vejret dybt, mærke duftene, lytte til lydene og suge ind til os. Jeg havde rundt regnet ét minut i går, hvor jeg huskede at nyde. På en helt tom og grøn og hyggelig legeplads, kravlede min 3-årige dreng op i den hængekøje som jeg lå i. Da han øjnede min telefon, bad han om at se tegnefilm, og det fik han lov til.
Mens vi lå der i hængekøjens smørhul, mærkede jeg duften af hans hår, mærkede hvordan vi vuggede, og lyttede til lyden af tegnefilmen, fuglene i træerne og bilerne i det fjerne. Temperaturen var perfekt, og solen lunede vores hud. Om få år er det slet ikke sikkert, at han gider at ligge der sammen med mig igen, så det var lige her og nu, at det gjaldt at indtage oplevelsen.
Jeg filmede også øjeblikket, som kunne have været forsvundet for evigt:

Det var ét minuts dyb lyksalighed, lige dér. Lige indtil tegnefilmen kedede ham, og jeg blev kommanderet til at skubbe til hængekøjen.
At strække oplevelsen, før og efter
Nu er der jo så bare det, at langt de fleste øjeblikke jo ikke er så uforstyrret lykkelige. Du kan stå i det smukkeste landskab, men samtidig være distraheret af myggestik, hedeslag og overtrætte børn. Ur-instinktet gør, at det oplevende selv altid vil være på vagt over for mulige, overhængende farer, og derfor er det uundgåeligt, at registrere det sure samtidig med det søde.
Heldigvis er vi også sådan indrettet, at vi kan se frem og tilbage i tid. Vi kan nyde på forkant og på bagkant – i form af forventningens glæde og nostalgi. Når du ser frem, og når du ser tilbage, så fortæller og genfortæller du historien. Vi fremhæver det, som vi ønsker at huske, og former mindet til det, vi ender med at huske.
Er det et autentisk minde? Højst sandsynligvis ikke. Men det er ikke mere uautentisk, end når man husker tilbage på en dårlig oplevelse, hvor man glemmer de gode ting.
Du kan altså bruge nogle strategier til at forme, hvordan du vælger at huske din oplevelse, så den bliver forankret i de minder, som din tid består af.
Sådan forankrer du minderne

Før oplevelsen
- Planlæg lang tid i forvejen, så du masser af mulighed for at glæde dig. Det giver dig mulighed for at fortælle dig selv alle de gode historier, som dit forventede minde kommer til at bestå af. Udnyt forventningens glæde.
- Fordyb dig i planlægningen. I hvert fald i de sjove dele af den: invester tid i at lave hjemmelavede bordkort til når gæsterne kommer. Du kan også gå på jagt efter den rigtige sommerkjole til ferien. Prøv opskrifterne af, før de serveres til gæsterne, læs og se film der inspirerer.
Undervejs
- Sæt al den tid af, som du kan, til den fulde oplevelse. Kom 15 minutter før festen, gå en tur i området, så du kan tage indtrykkene ind. Vær med til den sidste runde øl når festen slutter, hvis du har mulighed for det.
- Vær til stede under oplevelsen, og brug nogle sekunder på at beskrive den for dig selv. Sæt ord på duftene, på lydene, på synene, på smagene.
- Tag billeder. Tag video. Fang stemningen, og læg så mobilen og kameraet væk, så du er til stede.
Efter
- Fortæl om oplevelserne til andre. Ved at genfortælle historien, forankrer du den som minde.
- Lav fotoalbums med billeder derfra, og lad dem ligge fremme på sofabordet som coffee table books. Så kan du kigge i dem igen og igen. Hvis du har børn, så vil de elske at kigge i dem som godnat historie.
- Se på videoerne, og styk dem eventuelt sammen til en lille film, så du nemt og bekvemt kan kigge tilbage på oplevelsen.
- Nedfæld beskrivelserne, som du lavede for dig selv, i en dagbog. Jeg gør det her på bloggen i mine ugedagbøger, og de mere private oplevelser beskriver jeg i min bullet journal.
- Genskab oplevelsen – spis for eksempel middag samme sted, som du holdt bryllup.
Jeg hører gerne fra dig, hvis du har andre ideer til at styrke og forlænge minderne.
PS:
- Mit tidligere indlæg om at strække sommeren
- TED-talk video med Daniel Kahneman, som på fin vis forklarer samspillet mellem det oplevende og det erindrende selv
- Bogen ‘Savoring: A New Model of Positive Experience’ af Joseph Veroff og Fred B. Bryant, som beskriver forskningen inden for nydelse (reklamelink til Bogreolen.dk).

Jeg er lige faldet over din blog og hvor er den fantastisk og inspirerende. Tak for det 🙂
Jeg glæder mig til at følge mere med.
Vh Signe
Forfatter
Hej Signe,
Hvor er jeg dog glad for at høre det <3 Tak for de søde ord. Jeg håber, jeg kan fortsætte med det 🙂
God weekend til dig!