Mit yndlingssted – køkkenalrummet

Hvor går du hen, når du bare skal være dig selv? Det sted, hvor du kan lade op, hvor du trygt og godt kan invitere folk ind, hvor du kan fordybe dig i dine sysler og tanker, og som er samlingsstedet for de gode minder?

For mig må det være køkkenet.

Dette indlæg er skrevet som del af fællestemaet ‘My Sweet Spot’ hos bloggerfællesskabet Bloggers by Heart. I går skrev Siri-Therese om Skodsborg Strand, og hvorfor det er hendes Sweet Spot. I dag er det mig, der deler mit yndlingssted: vores køkkenalrum.

Hvorfor er det mit yndlingssted?

Årh, mand. Hvorfor skulle det ikke være mit yndlingssted? Vores køkken er et sted, som støtter op om de drømme og aktiviteter, som gør mig glad: Et sted, som jeg forbinder med næring, sammenkomster, kreativitet. Hvis ikke jeg står og laver mad, så sidder ved bordet og spiser, så sidder jeg, som nu, og redigerer billeder, skriver blogindlæg, skriver i min bullet journal, laver madplan og så meget mere.

Stilen

Da jeg gik i gang med at designe køkkenet, forsøgte jeg at ramme en blanding af lyst og enkelt, med med stoflighed og dybde. Faktisk prøvede jeg at gå efter stilen som den, jeg beskriver i mit indlæg om slow living – med rå struktur på væggene, fronter i shaker-stil, detaljer i træ, hør og messing. Det måtte gerne give en lille-bitte følelse af, at man var i en gammel, italiensk og traditionel villa.

Men samtidig har jeg også været i gang med en minimalismerejse. Der skulle være begrænset med ting og dimser på overfladerne. Helst ingen elektronik og diverse gadgets fremme – kun det vigtigste (kaffemaskinen og elkedlen) skulle stå på køkkenbordet. Mikroovnen er skjult bag en låge. Al mindre grej som stavblender, brødrister, bordvægt og minihakker kan være samlet i én enkel skuffe.

Samtalestartere og mindefabrik

Køkkenalrummet er indrettet bevidst efter, at det skal inspirere til sammenkomster og samtaler. Bordet er rigeligt stort til kun os fire i familien. Med tillægsplader bliver bordet bliver til ét langt langbord når vi har gæster, og vi kan lige præcis have alle 21 nærmeste familiemedlemmer rundt om bordet… næsten uden stoledans.

Billederne på væggen er tænkt som samtalestartere: det er billeder fra ferier og et fra mit barndomshjem.

Indretning af et personligt køkken

Køkkenet blev lavet for 3 år siden. Det er et Ikea-køkken, hvor vi selv har samlet skuffer og skabe, og så haft en tømrer til at sætte det op. Fordi jeg ikke er så høj, så er de standard ben og paneler skiftet ud med nogle der er lavere.

Det var nemt at vælge Ikea – prisen er fin, jeg synes kvaliteten er fin, og så er jeg glad for at der er så mange muligheder for nemt at skifte stil. Skal jeg en dag have nogle nye fronter og greb, så tror jeg de skal være fra det finske Helsingö. Der er noget så roligt, mat og klassisk over deres designs. Men lige nu fungerer det ret fint med de billige fra Ikea – der er stort set ingen brugsspor endnu, og de lægger sig fint op ad shaker-stilen.

Nem oprydning og rengøring

Når det er boligens største og mest anvendte rum, betyder det også at vi skal rydde op.

Hele tiden.

Derfor skal det være nemt at holde ordentligt. Om det så altid er ryddeligt? Aaaarrrhh… det er nok mest når det skal vises frem til gæster eller der skal tages billeder til et blogindlæg.

Læs også: Ideer til opbevaring af legetøj og indretning til leg

Blandt andet derfor har vi den kæmpestore vask, som er en drøm, når ovnens bradepander skal vaskes. Vasken er også underlimet på bordpladen, så der ikke er nogen kant. Alt skidtet, som vi tørrer af på køkkenbordet, kan bare skubbes ned i vasken.

Bordpladen ligner corian, men er Ikeas budgetversion, som blot bliver kaldt ‘Akryl’. Det var et sats, og jeg var spændt på, hvordan sådan en hvid bordplade ville holde, men det går overraskende fint. Ja, til tider kommer der en plet med rødbedesaft, man ikke bare kan tørre af. Eller en ring fra et karrysildeglas. Men det forsvinder. Meget af det kan skrubbes af med en almindelig grydesvamp. Resten forsvinder af sig selv – jeg ved ikke om det er lyset der bleger eller om den sidste, løbende rengøring der får det skrubbet af. Men det bliver altid hvidt igen.

Læs også: En ny, god vane: opvasken er klaret hver morgen

Indretning til hurtig oprydning

Andre ting, vi har gjort for at gøre oprydningen nem:

 • En af de vigtigste ting var at få en ordentlig skuffe til al skraldet. For det er oftest det, som roder i køkkenet; papirer og emballage fra alle mulige varer der kommer hjem. Derfor er der spande til al sortering under vasken. Og jeg har fjernet de der låg der kan være på spandende, selv om det ikke er så kønt. De er mest i vejen synes jeg, og så er der kortere vej til at komme af med skraldet.
 • Vi har en ventileret spand til brugte karklude og viskestykker i samme skuffe under håndvasken. Når de har hængt til tørre på vandhanen natten over, kommer de ned i spanden indtil der er en fuld vask.
 • Jeg tror, det var Marie Kondo der skrev, at man skal prioritere at det er nemt at pakke ting væk – det er sekundært, at have tingene ved hånden. For har man brug for noget, så vil man næsten altid finde mulighed for at hente det. Det, der er sværest (for mig), er at pakke det væk igen. Derfor er det genialt, at opvaskemaskinen er så centralt placeret i rummet som muligt, så ‘rejsen’ ikke bliver så lang fra bord til opvask 🙂
 • Skufferne lige til venstre for opvaskemaskinen indeholder bestik, glas og tallerkner. Det betyder, at vi ikke skal gå et eneste skridt, når vi tømmer den daglige opvask.
 • Iøvrigt er de mest brugte tallerkner, glas og krus samlet i én skuffe, frem for at give dem en skuffe hver. Vi sparer mange armkræfter på det 🙂 Vi har en separat skuffe nedenunder, hvor vi opbevarer ekstra service.
 • Alle vores bradepander og grydelåg står på højkant i en høj skuffe. Det er sådan en Marie Kondo ting, at ting så vidt muligt skal stå på højkant. Vi opbevarer dem i sådan en grydelågsholder fra Ikea. Så skal man aldrig flytte rundt på indholdet, for at kunne lægge den næste på plads.
 • Skuffer. Vi har udelukkende skuffer under bordpladen, bortset fra et skab til mikroovnen og hjørneskabet. Det er fantastisk, altid at kunne nå det, der er allerbagerst. Jeg ved godt, at skuffer ikke er en ny ting, og at det har været standard i mange år. Men nøj, hvor vi var trætte af vores skabe i det tidligere køkken.
 • Vi har 2 pander, 1 sautépande, 3 gryder og én kasserolle. Jo færre ting i det hele, jo mindre opvask hober der sig op.

Hvad vil jeg lave om?

Køkkenet er altid i konstant udvikling, og selv om jeg er glad for rummet, så tænker jeg ofte om hvad der skal til for at få det et niveau op. Som jeg skrev i dette indlæg om boliglykke, så hænger ens boliglykke ofte sammen med de boligforbedringer man laver.

 • Jeg overvejer, at den hvide væg skal spartles op i samme farve som den grå. Det kunne gøre rummet endnu mere karakteristisk, stofligt og hyggeligt.
 • Akustikken skal hjælpes på vej, så ud over et akustikbillede overvejer jeg gulvtæppe under spisebordet. Blot er jeg i tvivl, med 2 drenge der stadig kan finde på at krumme, tabe og spilde mad…
 • Siden starten har jeg overvejet en rullende køkkenø. Vi kan godt bruge lidt mere arbejdsplads mellem vask og komfur, og en ø kan være løsningen. Det skal være én, som er stor nok til at der er reel arbejdsplads, men smal nok til, at man kan rulle den op mod billedvæggen, så vi har plads til det helt lange bord.
 • Jeg overvejer, om ikke vi skal have en lang hylde på den tomme væg. Egentlig har vi ikke brug for opbevaringspladsen, så det ville mest være for pyntens skyld. Lige for tiden er jeg ved at samle kaffekopper fra Studio Arhøj. Min tanke er at samle nok så alle i familien der kommer på besøg har hver sit favoritkrus. Dem kunne jeg udstille på en hylde på køkkenets langside.
 • Endelig kunne jeg godt tænke mig en stor lampe over spisebordet. Eller måske en klynge. Men gerne en løsning, hvor man kan flytte rundt på lyset, alt efter hvor langt spisebordet er. Det kunne forankre spisebordet lidt mere, og give et tydeligt midtpunkt.

Læs også: Om boliglykke: Pinterest-drømme og lykkeforskning

Køkkenet er hjertet i hjemmet

Dengang jeg boede i bofællesskab og vi som unge holdt mange fester, var det altid i køkkenet, at man fandt de bedste samtaler. Og egentlig er det også der, du næsten altid vil finde mig. Køkkener har bare en særlig tiltrækningskraft når der skal sladres eller tales dybe samtaler.

Den gode plads og det, at jeg opholder mig her 80% af tiden, betyder at der er blevet bygget utallige togbaner, kuglebaner og andre konstruktioner på gulvet her. Det er også her vi hele tiden rydder op – for det er her, der altid roder. Det er altid i gang.

Det er virkelig her, at det hele sker. Det er husets værksted, fra afprøvelse af opskrifter til drengenes fysikeksperimenter. Det er det mest fotograferede rum i hjemmet. Det er det pulserende hjerte i hjemmet.

Jeg håber, at du nød kigget ind i mit hjem. I går skrev Siri-Therese fra Copenhagen Daily om Skodsborg Strand, I morgen fortæller Lise Sommerlund om sit yndlingssted. Jeg glæder mig til at læse, hvad hun finder på. Find hendes indlæg lige her fra i morgen klokken 9.

6 Comments

 1. august 17, 2020 / 2:50 pm

  Du er altid sådan en god kilde til inspiration Elizabeth, mange tak for det.

  • Elizabeth
   Forfatter
   august 17, 2020 / 3:01 pm

   Tusind tak skal du have, Delfina. Jeg er glad for at netop du, som jo om nogen ved noget om oprydning, synes det er inspirerende <3

 2. august 18, 2020 / 10:29 am

  Dejligt rum I der har – og jeg er vild med den grå farve, den ville jeg male hele rummet med. Køkkenø og akustikbillede lyder som alletiders super gode idéer.

  Kh fra Janet

  • Elizabeth
   Forfatter
   august 18, 2020 / 5:42 pm

   Tak skal du have, Janet – jeg ved jo du har god smag, så jeg bliver kun rigtig glad for sådan en kommentar! Jeg er også vild med den grå farve, men da det er indfarvet spartelmasse er det et lidt dyrt og tidskrævende projekt at få på de sidste vægge. Men vi er meget glade for den rustikke effekt – helt bestemt 🙂

 3. september 10, 2020 / 8:21 pm

  Hold op nogle lyse, lækre og harmoniske omgivelser, du har skabt – dét forstår jeg godt, du glædes over at ha’ fået dig 😀

  • Elizabeth
   Forfatter
   november 1, 2020 / 9:02 pm

   Tak – jeg er også glad for det 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.