Staycation: ideer til en hjemmeferie som du kan glæde dig til

2021 blev vist året, hvor vi alle holdt staycation. Og for sikkerheds skyld har mange igen i år besluttet at blive hjemme.

Men heldigvis er der bestemt fordele ved at holde hjemmeferie.

Der findes masser af inspiration derude til en ferie med oplevelser rundt omkring i Danmark – seværdigheder, parker, hoteller og restauranter. Og det skal vi også nok få nydt noget af.

Men mit fokus i dette indlæg er den bogstavelige hjemmeferie i huset og nærmeste omegn. Den, hvor vi dypper tæerne i det blå soppebassin i baghaven.

Den magiske staycation

Hvordan får vi en hjemmeferie, der føles anderledes fra den hverdag vi har haft herhjemme under Corona-tiden? Hvordan kan vi skabe en stemning som emmer af reel ferie, og ikke bare en lang weekend, der forsvinder i huslige pligter og en ude af kontrol skærmforbrug? Kan vi overhovedet undgå matrikelkuller?

Der hvor jeg kan, vil jeg gerne indføre lidt af den samme magi som ved en rejse.

Det, der skaber magien er alt det nye og det flygtige. Det, at sanserne spidser til når de mærker ukendte dufte, uventede farver, nye lyde og tilstedeværelsen af nye bekendtskaber. En sommerrejse til udlandet er en tidsbegrænset og flygtig oplevelse, hvilket tilskynder os til at suge alle indtrykkene ind til os. Det er afslapningen og forkælelsen.

Det bliver umuligt at genskabe den fulde rejseoplevelse under en hjemmeferie, det ved jeg godt. Men ved at tænke i små og store overraskelser og feststemning, så kan jeg måske skabe et flig af følelsen. Med uventede oplevelser stimulerer vi sanserne. Vi får historier og minder, som vi kan tænke tilbage på og dele efterfølgende.

Vi krydser sådan fingrene for, at vi kan komme til det bryllup som vi er inviteret til. Vi skal også tage på nogle ture ud i naturen, og måske kan vi oven i købet bytte bolig og komme til Odense i nogle dage. Og ellers har jeg nogle ideer som jeg beskriver længere nede.

En sjælden mulighed der skal udnyttes

Jeg vil også rigtig gerne udnytte at der bliver rigtig meget sammenhængende tid – uden stress og jag med at hente, bringe og nå deadlines med arbejdet. Det giver ro og frihed tid til at dykke ned i aktiviteter, som videnskaben viser skulle give lykkefølelsen et nøk opad.

Jeg er lige nu i gang med et kursus på Coursera som jeg virkelig nyder, og den handler om alle de ting, som videnskaben har vist kan gøre os lykkelige. Du kan læse en opsummering på Zetland her.

Min anden strategi for vores staycation er derfor at planlægge aktiviteter, som sætter hak ud for nogle af lykkens grundpiller:

Aktiviteter, som udvikler mod selvrealisering

Med flere, sammenhængende dage, er der god mulighed for at fordybe sig i et personligt udviklingsprojekt. Her er nogle af de aktiviteter som jeg vil bruge til at udvikle mine og familiens kompetencer, interesser og personliged.

Læse en roman

Jeg læser meget faglitteratur, men jeg savner den der følelse af at være i en helt anden tid og sted. Jeg skal have fundet en god roman som jeg kan nyde imens jeg ligger i hængekøjen. Hos Bloggers by Heart har vi lige nu gang i en ‘read-a-thon’, hvor der er mange gode bud på sommerens læsning (læs min egen boganmeldelse her).

Skabe en ny, god vane eller ritual

Jeg har før haft succes med at etablere en god vane på en ferie – for eksempel denne med opvask. Så det er oplagt at bruge tiden på at starte en ny ritual eller styrke en vane. Jeg har endnu ikke besluttet mig for hvilken, men jeg tror det bliver en helt klassisk en, som for eksempel at motionere eller meditere hver dag. Eller vænne mig til at lægge mit tøj væk hver aften. Måske kan jeg oven i købet vænne børnene til at rydde op hver dag?

Jeg vil også rigtig gerne tilbage til at kunne finde ud af at øve skærmfri nærvær, ved at dedikere mindst en dag om ugen, hvor mobil og skærme holdes slukket og lægges *helt* væk. Som ansat i en IT-virksomhed, med en aktiv blog og med mine mange skærmrelaterede interesser, så har mit forbrug taget lidt overhånd på det seneste…

Bruge hænderne og lave om i omgivelserne

Jeg har mange ideer til hjemmet, som kan blive til noget: blandt andet spartle en væg op i en fed farve og lave en flot billedvæg i vores køkken. Bonus på relationskontoen: Starte et familieprojekt, for eksempel lave et fælles maleri til at hænge op på den nye billedvæg, eller gøre lillebrors værelse mere hyggelig. Selv om det kan tage virkelig lang tid, så er der plads til tålmodighed på en ferie. Børnene – især lillebror – elsker at hjælpe med at skrue IKEA-møbler sammen, male vægge og i det hele taget være med (der skal blot dækkes meget grundigt af!).

Lære noget nyt

Jeg vil rigtig gerne tage et kursus inden for noget nyttigt eller unyttigt. Der findes så mange spændende kurser online, og jeg har særligt kig på dette om indretning hos SkillShare med en af mine favoritbloggere. Men Coursera og Udemy har også nogle virkelig spændende kurser jeg vil se nærmere på.

Bonus på relationskontoen: Jeg vil rigtig gerne finde et kursus, som jeg kan tage sammen med min mand. Jeg tænker, at der må kunne findes et online vinsmagningskursus, som vi kunne hygge os med en aften. Jeg overvejer også, om vi kunne holde en virtuel en sammen med nogle vennepar? Kender I mon noget I den dur, som I kan anbefale?

Med børnene vil jeg rigtig gerne lave små, videnskabelige aktiviteter, sådan lidt Experimentarium i vores eget hjem. Vi har for eksempel en vulkan-kit vi ikke har fået lavet endnu, og vi kunne lave Mentos-i-cola-light-eksperimentet. Vi skal også lave masser af sæbebobler, og så er der masser af inspiration rundt omkring til hjemmeforsøg (bl.a. Experimentariums egen hjemmeside), som drengene kan være med til at planlægge og udføre.

Aktiviteter, som styrker relationerne

Der er virkelig meget forskning, der viser at relationer og fællesskab er noget af det vigtigste man kan dyrke, hvis man vil have et lykkeligt liv. Efter al den sociale afstand skal der fyldes op på kontoen – på den mest forsvarlige måde.

staycation hjemmeferie ideer

Skrive til venner og familie

Skrive postkort eller breve til dem, som det er alt for længe siden, at vi har snakket med. Vi har flere venner som bor i udlandet – et postkort fra Danmark kunne være så fint at sende. Og jo – vi kunne jo bare ringe eller FaceTime med dem. Men der er bare noget fint og særligt at lave noget med hænderne, og som en skærmfri aktivitet. Bonus på taknemmelighedskontoen: Skrive nogle minder ned, og sætte ord på hvad jeg er glad for ved modtagerne.

Skabe rejseoplevelser med temaaftener

Den her ide glæder jeg mig særlig meget til: temaaftener, som vi sammen kan forberede og glæde os til. Måske bliver det kun for os fire i husholdningen, måske til den tid er vi så heldige at vi kan invitere nogle gæster med. Jeg tænker at vælge et land pr uge, så kan vi drømme os væk og øve os i landets cuisine, se film og tegnefilm.

Jeg forestiller mig, at drengene vil elske at pynte en hjemmelavet piñata og klippe papel picado. Så kan vi holde en Cinco de Mayo aften. Vi kunne også holde indisk Diwali-tema, italiensk karnevalstema, japansk Toro Nagashi-tema, amerikansk Independence Day tema. Nogle dage vil jeg bestille maden som takeaway. Andre dage vil jeg glæde mig til at lokke drengene med i køkkenet for at blande krydderier og salsaer.

Gøre noget godt for andre

Jeg ved endnu ikke, hvad det skal være, men jeg vil rigtig gerne finde en måde at bidrage til fællesskabet på – og få mine børn med på ideen. Måske kan vi samle ind til noget, eller hjælpe nogen. Måske kan vi skabe vores eget, lille fællesskab. Jeg hører meget gerne, hvis du har en ide til hvilke aktiviteter, det kunne være. Det skal være noget, der passer til børnenes alder, og gerne noget, som der giver mening for dem.

Opleve noget nyt sammen

Selv om vi ikke skal til et andet land, så kan vi sagtens opleve noget nyt sammen. Der er masser af steder vi kunne tage på tur i Danmark, hvor vi aldrig har været. Men børnene er generelt ikke glade for at køre lang tid i bil, og jeg vil gerne prøve at se, om vi ikke kan opleve noget nyt derhjemme også.

For eksempel vil jeg rigtig gerne overnatte i telt med min ældste søn. Børnene har aldrig prøvet at campere, og jeg var vist 11 sidst jeg selv var på campingtur. Så det kunne være en oplagt, ‘ny’ ting at opleve sammen. Vi kan læse godnathistorie med lommelygten og se på stjerner om aftenen. Måske kan vi også lave snobrød og skumfiduser over bål?

Invitere naboerne på kaffe, kage og rosé

Det her er en ide jeg har haft længe. Med udsigten til at de fleste i nabolaget kommer til at være hjemme, så kunne det være skønt at lære naboerne bedre at kende, ved at invitere til sammenskudsgilde med kage, kaffe og måske noget rosé i haven – i hvert fald så længe vi kan finde ud af at gøre det på en forsvarlig måde.

Aktiviteter, der øger følelsen af taknemmelighed

Aktiviteter, der styrker taknemmeligheden er dem, der giver gratis glæde. De skal tvinge en til at nyde det man har, og bemærke alle de gode ting vi har i forvejen.

Nyde de små ting

Nydelse er taknemmelighed mens det sker, og en dyb nydelse kan give følelsen af tidsrigdom. Jeg vil prøve at nyde de flygtige ting: mine børn mens de er små, havens blomstring, solnedgangen, ved at sætte ord på og tage billeder.

Finde mementoer frem

Jeg vil finde mine mementoer frem. Altså de souvenirs fra gode stunder, som jeg har gemt, for at jeg en dag skal blive mindet om ting som jeg har været glad for. De fotoalbums, som har ligget bagerst på reolen på sofabordet, vil jeg lægge frem på sofabordet. Måske vil jeg finde brudekjolen frem – mærke blonderne mellem fingrene, måske prøve den på.

Jeg vil finde det legetøj og de brætspil frem, der har været gemt bagest i skabet og som jeg havde glemt alt om. Meget af det kender mine drenge slet ikke – så det kan føles lidt nyt for dem.

Genoplive vores ejendele

Der er nogle områder, som jeg rigtig gerne vil rengøre, reparere og friske op, så jeg genopliver glæden ved vores ting. Tanken er at gøre det på en mindful måde: ved at røre ved ejendelene, ved at glæde mig over at jeg har dem i mit liv, og at de igen skinner igen. Ved at holde ved og tænke på de tidspunkter, hvor et brætspil eller en vase har medvirket til en god stund.

I efteråret fandt vi vores gamle PlayStation 3 frem efter at den havde været i gemmerne i mange år. Det har givet virkelig meget glæde de seneste måneder, selv om spillene er gamle. Vi har flere af sådan nogle sjove, gamle, teknologiske skatte, som vores drenge med sikkerhed vil glæde sig over.

Aktiviteter, der styrker tidsrigdom og sundhed

Sove og motionere

Jeg har masser af intentioner for både at sove længe og tage middagslure i hængekøjen. Det er også oplagt at vi som familie udfordrer vores tendenser til at hænge ud i sofaen med en skærm, og kommer ud og rører os noget mere. Meget mere, end vi normalt gør. Faktisk investerede vi for et par uger siden i en trampolin, men så længe vi ikke er slået fuldstændig ud af græspollentallene, så skal vi også ud på gåture, længere vandreture, cykelture og måske investerer vi også i nogle løbehjul til drengene. Jeg håber lidt, at vi kan nå op til et niveau, hvor det bliver til en vane som vi ikke kan foruden.

Tidsrigdom

Noget af det bedste ved sommerferien er jo tidsrigdommen, så det er bare med at nyde den så længe den varer. Ved at nyde nuet og leve langsomt. Udskyde de kedelige opgaver. Skulle man endelig lave en aktivitet der styrker tidsrigdommen til efterfølgende, så skulle det være at rydde ud i tingene og fundere over om der er noget i hjemmet, der kan optimeres. Eller vurdere om der er nogle vaner, der skal ændres? Eller måske overveje om der er nogle hverdagsrutiner, som jeg faktisk helt kan undlade. Find eventuelt inspiration i mit tidligere indlæg her.

Det var mine foreløbige ideer til vores kommende staycation. Hvad har du mon i tankerne? Kan du mon hjælpe mig med en anbefaling til noget virtuel vinsmagningskursus? Eller en aktivitet jeg kan lave med mine børn, hvor vi sammen kan gøre en god gerning?

PS: Jeg har tidligere skrevet om feriedesign – måske kan du have glæde af følgende indlæg?

5 Comments

 1. maj 13, 2020 / 4:09 pm

  Hej Elizabeth
  Meget inspirerende indlæg du har skrevet Og jeg tror du har ganske ret i at vi vist er mange, der kommer til at holde sommerferie enten i Costa del baghave/på terrassen eller i DK☀️

  Jeg synes det er nogle ret spændende ideer du planlægger i din/jeres ferie

  Specielt dem med at lære en ny ting, nogle fælles hjemmeprojekter, gøre gode ting for andre og indarbejde en ny (god) vane tænker jeg skal på vores staycation to do liste. Og måske lidt udforskning af vores eget nabolag og resten af Fyn. Og ja så også tid til at lave ingenting, så dagene ikke bliver alt for skema-lagte

  Tak for et godt og inspirerende indlæg

  Kh
  Louise

  • Elizabeth
   Forfatter
   maj 15, 2020 / 12:41 pm

   Jeg er så glad for, at du blev inspireret, Louise <3 Jeg vil utrolig gerne høre, hvad du mon ellers finder på af spændende aktiviteter, jeg er sikker på at der er mange flere, som jeg slet ikke er kommet i tanker om.

   Tak for din besked, jeg bliver altid så glad <3

 2. maj 14, 2020 / 2:34 pm

  Kære Elizabeth, det var en fornøjelse at læse! Jeg er helt fyldt op med inspiration og gå-på-mod til sommeren med ferie i baghaven.

  Tusind tak til dig 😀

  Mange kærlige hilsner Lise

  • Elizabeth
   Forfatter
   maj 15, 2020 / 12:40 pm

   Selv tak, Lise – jeg er glad for, at du kunne bruge mit skriv 🙂

 3. juli 1, 2020 / 10:10 pm

  Hej Elizabeth,
  Mange tak for dit dejlige indlæg! Der er så meget positivt inspiration i dine forslag og virkelig mange ideer til at “gå mere i dybden med sig selv og familien”.
  Jeg ønsker jer en rigtig dejlig sommer med en hel masse nærvær, god mad og hygge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.