Ideer til opbevaring af legetøj og indretning til leg

Siden jeg skrev om min 8-årige søns minimalistiske drengeværelse, så har jeg gerne ville fortælle om opbevaring af legetøj hjemme hos os. Min søn har ikke legetøj på sit værelse, andet end sine brætspil i sengeskufferne, så han kan have dem i fred fra sin lillebror. Lillebror har heller ikke legetøj, andet end nogle store biler på sine bogreoler. Det er ikke ensbetydende med, at de ikke leger – det gør de heldigvis stadigvæk. Men vi opbevarer legetøjet primært i stuen.

Det gør vi af flere årsager:

 • Det gør deres værelser nemmere at holde rolige, ryddelige og rene (læs eventuelt mere om disse overvejelser her)
 • Vi voksne har bedre kontrol over legetøjet. Det gør det nemmere at rydde op (og ud!) i legetøjet efter begge drengenes sengetid
 • Drengene vil helst være i nærheden af os voksne når de leger

Det bedste møbel til opbevaring af legetøj

Jeg måtte tage et lidt langt tilløb, før jeg købte dette IKEA-møbel. (Det kan også jævnligt findes på DBA). Jeg synes nemlig ikke, det er særlig pænt, men på alle andre niveauer er det bare perfekt. Både størrelsesmæssigt, prismæssigt og rent praktisk for både børn og voksne. Senere kan den måske blive til et praktisk møbel i et værksted eller en kælder, hvis vi en dag køber hus og børnene til den tid er vokset fra legetøj.

Her er, hvad jeg var på udkig efter i det perfekte møbel til opbevaring af legetøj:

 • Det skulle kunne passe i hjørnet mellem de to sæt franske døre i vores stue
 • Det skulle gøre legetøjet let tilgængeligt men ikke rode for meget visuelt
 • Det skulle være supernemt for børnene at rydde op – plast-beholderne er nemme for selv den lille 4-årige at bære ned fra skinnerne og nemme at glide på plads igen.
 • Selv om det ville have pyntet, så skulle den ikke have låger:
  • Det ville gøre oprydningen mere besværlig
  • De ville vælte og feje alt væk, hvad de havde liggende på gulvet foran når de blev åbnet
  • Børnene skulle med det samme kunne danne sig et overblik over det legetøj de har til rådighed

Jeg valgte at købe versionen i træ, dels fordi jeg har læst at skinnerne er mere robuste end den i finér, og dels fordi jeg rigtig gerne ville have det i et naturmateriale. Så længe det ikke er gulnet synes jeg det passer rigtig fint sammen med det trælegetøj som børnene iøvrigt har. Men det der solgte det for mig var udsigten til, at møblet kan males i samme farve som væggen en dag – ligesom Instagrammeren Linnéa gjorde.

Dette legetøj har vi fremme

For at kunne samle alt drengenes legetøj i dette møbel, kræver det naturligvis at være god til at vælge til og fra med hård hånd. Lige nu har vi 9 kasser og dermed kun 9 typer legetøj i møblet, som vores to drenge deles om.

For tiden indeholder møblet følgende:

 • 2 Nerf Guns med patroner
 • Kapla klodser
 • Geomags
 • Små hjernevridere som fx professorterninger og Happy Cubes
 • Biler
 • Kuglebane for mindre børn
 • Kuglebane for større børn
 • Modellervoks og udstyr
 • Flexitrax

Derudover står der altid noget legetøj fremme på den øverste flade, i dette tilfælde en PlayMobil ridderborg.

Rotation af legetøjet

Hemmeligheden til at kunne få plads til det hele i møblet er, at vi roterer i legetøjet, sådan at møblet indeholder det legetøj, som de leger mest med lige nu.

Jeg forsøger at sørge for, at udvalget af legetøj i møblet dækker alle tre af disse kategorier:

 • Byg – legetøj til konstruktion, som er drengenes yndlingskategori. Det er MagnaTiles, Kapla klodser, Lego, kuglebaner, GeoMags, Grimms Regnbue osv
 • Leg – legetøj som afspejler den virkelige verden, hvor legen går ud på rolleleg og historiefortælling. Det er fx biler, udklædningstøj, Nerf Guns, PlayMobil, dukker, legehuse.
 • Lær – legetøj som har en grad af ‘akademisk’ læring og som gerne må kræve koncentration. Hjernevridere, puslespil, musikinstrumenter.

Alt det andet legetøj som vi roterer med er opbevaret andetsteds – sæsonlegetøj som strand- og kælk er på loftet.

Opbevaring af legetøj til rotation

I udestuen har vi disse 2 møbler til yderligere opbevaring af legetøj:

 • Endnu et IKEA Trofast-stel, udelukkende med Lego. Det var i mange år farveopdelt, men i dag er det en stor rodebiks, ud over en enkel kasse med legomænd og en med vejledninger. Møblet er perfekt i højden til, at det kan bruges som arbejdsbord og udstilling af Lego-kreationer.
 • Et skuffemøbel med ‘bobler’-legetøj, som drengene ikke leger så meget med – måske fordi det ikke er alderssvarende (endnu/længere), eller fordi det ikke har grebet deres interesse endnu. Lige nu indeholder det noget tryllekunstnersæt, en spand Bristle Blocks, MagnaTiles, udklædningssager, værktøjs/hammerbænk og plus-plussere.

Derudover har vi følgende legetøj stående på gulvet:

 • En stor kurv med Brio-toge som vi har arvet
 • En stor kurv med Duplo som vi igen har arvet
 • En stor kurv med puslespil

 • Brætspil i min store søns sengeskuffer
 • Store arbejdsbiler såsom traktorer og skraldebiler, fra en fødselsdag hvor min lille søn ikke ønskede sig andet, på bogreolerne på sit værelse.

Fra tid til anden bytter jeg noget af legetøjet i IKEA-møblet ud med noget andet, som enten kan være noget nyt de har fået i gave, eller som de ikke har leget med i lang tid. Mens jeg skriver dette indlæg slår det mig, at det er længe siden at jeg har set FlexiTrax blive taget i brug. Senere i dag tror jeg, jeg vil bytte det ud med Brio-toge og skinner og se, om ikke det kan komme i leg igen.

Hvorfor så lidt legetøj?

Fordi vi er verdens mest rodede familie, og oprydning er noget som vi generelt kæmper med at få gjort ofte nok. Vi er to astmatikere i familien, så vi skal kunne gøre nemt rent. Men når bare mængden er begrænset, og man ved hvor legetøjet bor, så er der ikke helt lige så langt fra tanke til handling.

Og når der er ryddeligt, så inspirerer det mere til at starte en ny leg, fordi der er plads og luft til at bygge en ny, lille verden op.

Derudover er jeg overbevist om at det er sandt, at børn leger mere med legetøjet, hvis der er mindre af det. Og at de fristes nemmere af en iPad, hvis de er overvældet over store mængder af legetøj.

Få liv i legetøjet igen

Når nu vi begrænser mængden af legetøj, så vil vi gerne have at det vi har bliver brugt mest muligt. Der er flere måder, man kan forsøge at få træt legetøj i spil igen.

Opstilling af legetøj

Jeg har længe været interesseret i bevidst indretning, forstået på den måde at der er tænkt i meget mere end æstetik og stemning, men også i hvordan indretning kan støtte os i de gode vaner og rutiner.

Du har måske hørt om begrebet ‘nudging’? Det vil sige, at man kan bruge små tricks til at flytte mennesker i den ene eller den anden retning. For eksempel kan man hive en kasse med legetøj lidt frem, så det er det første, børnene ser.

Kender du det der med, at når du rydder op, så stiller du legetøjet pænt op, og så får det kun lov at stå sådan i fem minutter?

Jeg er ikke ekspert i nudging, men jeg tænker i den retning, når jeg vælger hvad der skal stå øverst på legetøjsmøblerne. Her tager jeg noget udvalgt legetøj – noget, som ikke er blevet brugt på det seneste – og stiller det op så det kan friste til leg. Det virker på en helt anden måde, end når det ligger skjult i en kasse eller en skuffe. Børnene ser måske nogle nye muligheder i det, hvis du er lidt kreativ.

Når bare mængden af legetøj er begrænset, kan det sagtens tåle at stå fremme uden at det ser for rodet ud.

Leg med børnene

Her er en anden måde at få børnene til at lege med noget glemt legetøj. Den voksne sætter sig simpelthen ned på gulvet og starter en leg. Man går i gang med at bygge noget, eller starter en historie, og snart vil børnene være med og tager over. Nogle gange er det bare sjovere for børn at bruge legetøjet, hvis der er nogen at lege det sammen med… Dynamikken er en anden, og den voksne kan vise nye måder at lege med legetøjet på.

Det kan virkelig puste nyt liv i gammelt legetøj… og så kan man nøjes med lidt mindre.

PS: Min håndtering af legetøj er meget inspireret af Lisbeths indlæg på Smilerynker om at begrænse mængden af legetøj.

Derudover er det Dawn fra Minimal Mom, der overbeviste mig om at Trofast var det bedste møbel til opbevaring af legetøj. Se hvordan hun bruger det her samt hendes proces til sortering i legetøj i hendes video her.

8 Comments

 1. april 15, 2020 / 10:06 pm

  Mange gode ideer og inspirerende forslag.
  Og Uhhh jeg er da næsten helt misundelig (på den gode måde altså ). Jeg er sådan er rodehoved og ville ønske jeg ikke var .
  Det er en super god ide at have legetøjet i stuen, for det er jo der de helst vil lege og det er nemmere at holde det ryddeligt. Jeg har gjort det med spil, tegnegrej og visse bøger. Men så kan vi desværre heller ikke få plads til mere i stuen .

  DBH
  Lise

  • Elizabeth
   Forfatter
   april 19, 2020 / 9:07 pm

   Jeg er glad for, at du fandt indlægget inspirerende! 🙂

   Vi har selv tegnegrejet i en af køkkenskufferne, for de sidder helst ved spisebordet og tegner og laver lektier.

   Men lad dig ikke narre – vi er KÆMPE rodehoveder, og de pæne billeder er udelukkende for bloggens skyld – og det vi stiler efter når der kommer gæster. Så du behøver ikke være så misundelig 😉

 2. april 16, 2020 / 9:29 am

  Hihi – Nej specielt kønt er IKEAmøblet ikke. Men det er Mega praktisk og kan jo shines op med maling, som du skriver. Jeg har ikke børn, men til gengæld et rodehoved af en mand. Jeg kunne sagtens forestille mig møblet x flere i vores store rodekælderrum, hvor han opbevarer alt sit udstyr til MC, lystfiskeri og derudover har værktøj til alskens gør det selv. Så..tak for en god idé.

  Kh fra Janet

  • Elizabeth
   Forfatter
   april 16, 2020 / 9:32 am

   Lige præcis! Jeg har en ide om, at den også ville egne sig så fint i min fars hobbyrum i kælderen til sortering af al hans forskellige handymanudstyr… 😀 Så måske det er der, den kan ende en dag 😉

 3. april 19, 2020 / 4:26 pm

  Hej Elizabeth

  Jeg må nok give dig ret i at Ikea reolen måske ikke er så køn. Til gengæld er den praktisk og I har fundet en løsning med opbevaring af legetøj, der fungerer for både børn og voksne.

  Og nyd at jeres drenge gerne vil lege i stuen mens I er der. Om ikke så mange år så gider de nok ikke det og vil hellere være sammen med vennerne♟ Også smart det der med at du bytter rundt på legetøjet, så der hele tiden er noget nyt.

  Da jeg var børn og byggede med feks Lego med mine søskende, så skulle min mor sjovt nok altid støvsuge, når vi var færdige med at bygge. Hun var en god psykolog for det sjoveste var jo processen med at bygge og kreere

  Kh
  Louise

  • Elizabeth
   Forfatter
   april 19, 2020 / 9:02 pm

   Ej, hvor er det dog mærkeligt at din mor altid lige skulle støvsuge når I var færdige med at bygge 😀 Jeg kunne faktisk godt finde på at indføre det samme 😉 Jeg gør også meget ud af at forklare, at det sjove er at bygge, og at næste gang kan man bygge noget der er endnu sejere! Især, hvis drengene kommer til at vælte hinandens tårne eller vade ind i hinandens kuglebaner.

   Og du har ret i, at jeg bare skal nyde at de stadig gerne vil være i nærheden af os voksne… for før vi ved af det kommer vi nok til at savne det…

 4. Rebekka
  oktober 31, 2021 / 10:54 am

  Jeg er i gang med at overbevise mig selv om at investere i en Trofast reol (den trappeformede) til min 3-åriges drengs legetøj. Så 1000 tak for dit udførlige indlæg og henvisning til Linneas instagram. Men jeg grinte altså for mig selv, da du skrev “hvorfor så lidt legetøj” – jeg synes da at i har ret så meget lejetøj i stuen! Men måske har jeg ikke været hjemme hos nok børnefamilier…? 😉 Smilerynker var min guru for 6 år siden, da jeg indfasede minimalismen i mit hjem, skønt lige at se hendes navn igen 🙂

 5. Marlene Kristensen
  januar 14, 2022 / 11:55 am

  Hej og tak for inspiration til opbevaring.
  Jeg kan ikke finde trofast opbevaringsmøbel i den højde du har. Jeg synes din ser dobbelt så høj ud søn dem jeg kan finde. Kan du hjælpe?

  Mvh. Marlene

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.