Om at bruge Bullet Journal metoden til at opnå mine drømme

Vi kan ikke tage æren for en smuk solopgang, men vi kan tage æren for at have været til stede for at overvære den.

~ Ryder Carroll, opfinderen af Bullet Journal metoden ved hans tale ved TEDxYale 

Jeg har opnået en stor milepæl: jeg har nu udfyldt den allersidste side i min trofaste notesbog – min Leuchtturm 1917 (Viking1914) i Nordic Blue. Jeg synes det er lidt stort, for jeg har før haft masser af notesbøger – nogle af dem smukkere end denne. Alligevel jeg har aldrig før haft en notesbog, hvor jeg løb tør for sider.

Jeg startede min BuJo i juli sidste år, hvor jeg i noget tid havde gået og været fascineret af denne analoge praksis. Det var mens vi var på sommerferie i Canada sidste år, at jeg virkelig savnede en bog i pap og papir. Jeg skrev og tegnede på forskellige, løse lapper, og manglede ét sted at samle alle mine tanker. Ét sted, hvor jeg kunne få brug for at samle alle mine skitser, ideer, projekter og løse ender.

At skrive noter på en telefon er bare ikke det samme! Jeg fandt til sidst den perfekte notesbog – med prikgitter og elastik – og som blev anbefalet af rigtig mange BuJo entusiaster.

Jeg har ellers haft virkelig mange notesbøger. Af en eller anden grund kunne jeg bare ikke finde ud af at bruge dem i særlig lang tid ad gangen. Altså, indtil jeg så prøvede systemet bag Bullet Journal metoden.

Hvad er Bullet Journal metoden?

Bullet Journal metoden - sådan bruger jeg den

Det er et superenkelt værktøj, som man kan vælge at tilpasse så det passer til én selv. Og jeg tror at det, at grundkonceptet er så enkelt, samtidig er det som gør at det er så effektivt. Jeg er selv stor tilhænger af grundprincippet, som opfinderen Ryder Carroll beskriver på sit site (BulletJournal.com).

Bullet Journal tendensen er efterhånden kæmpestort, og bliver mere og mere kendetegnet ved sirligt optegnede kalendere med lækre vandfarvetuscher og klistermærker – såkaldte trackers, futurelogs, monthly spreads og weeklies.

Jeg synes dog, det er en skam at det overstråler den mindre fotogene, men virkelig brugbare praksis med at ‘rapid logge’. For det er denne del, som er central for Bullet Journal metoden, og den allervigtigste for mig. Det er den, som for mig virker afstressende og giver klarhed og overblik, og som navnet antyder, så tager det ikke særlig lang tid. I hvert fald i forhold til de smukt tegnede, men tidskrævende opslag som man ser så mange af. (Omend de helt sikkert også giver mulighed for afstresning og fordybelse på deres egen måde).

Lynlogning

Lynlogning i en bullet journal er den hurtige, løbende, daglige nedfældning af tanker i punktform. Hvor man parkerer ens tanker i én lang, ustruktureret liste, som man senere – fx om aftenen – omorganiserer. Det er alt fra opgaver, til aftaler, til film man gerne vil se en dag. Det smarte er, at hver nedfældet tanke indledes med et lille symbol, som gør det supernemt senere at omstrukturere dem. Det er disse symboler – bullets – som det oprindelige koncept er opkaldt efter.

Symbolernes uformning vælger man selv – man kan bruge de klassiske bullets eller blot lade sig inspirere af dem. Jeg selv bruger denne nøgle:

 • Opgaver markeres med en prik () – som bliver til kryds (✕) når de er afsluttet, eller pile (> <)når man migrerer dem. Migrering kommer jeg ind på om lidt.
 • Aftaler eller hændelser der skal huskes, indledes med en lille cirkel (⚬).
 • En note eller anden information man gerne vil huske bliver til en tankestreg ().

Man kan selvfølgelig frit vælge andre og flere symboler, fx et udråbstegn eller et lille lyn for ideer, en stjerne for ting man skal prioritere. Jeg selv har tilføjet hjerter til at symbolisere gode minder og andre gode ting. Hver aften fører jeg taknemmelighedsdagbog, og stiler efter at nedskrive mindst 3 ting, som jeg er taknemmelig for. Læs mit indlæg om effekterne af taknemmelighed her.

En lynlog kan hos mig fx se sådan her ud:

19-4-2018 – MANDAG ARBEJDSDAG

✕ Lav madplan
✕ Indkøb Netto
Opdatere besøgsgruppeoversigt
⚬ Husk forældremøde kl 19 den 15. maj
Ring til mor om børnepasning
– The Undercover Economist
♡ Havde sandaler på for første gang i år
♡ Jane hentede en romsnegl til mig i morges

Bullet Journal metoden - taknemmelighedsdagbog

Migrering skaber intentionalitet

Når der er gået et lille rum tid – i mit tilfælde en uges tid – så tager man alle de punkter, som ikke er blevet krydset af, op til genovervejelse. Her flytter jeg alle de opgaver, som ikke er blevet ordnet endnu, til en ny to-do-liste. Det er det, der bliver kaldt migrering. Noter og andre opgaver som hører til samme grupperinger, samles til kollektioner.

Kollektioner kan fx være ideer til blogindlæg, bøger du gerne vil læse en dag, arbejdsopgaver i huset som skal ordnes ved næste helligdag eller ting, der skal købes næste gang du er i IKEA. De punkter, som indledes med en lille cirkel – aftaler – skriver jeg ind i en helt simpel månedskalender, som jeg tegner op dagen før månedsstart.

Bullet Journal metoden - månedsoversigt monthly

Netop denne migrering fungerer rigtig godt, hvis man gerne vil være sikker på at få prioriteret sin tid rigtigt. Hver gang man når til en opgave som ikke er blevet løst, tvinges man til at vurdere, om opgaven er værd at bruge tid på – om den overhovedet er værd at skrive ned endnu engang.

Der er ind imellem opgaver, som jeg vælger at strege ud.  Dette sker, når jeg konkluderer, at det blot er travlshedsopgaver – dem, som hverken bidrager til mine egne mål eller matcher mine værdier.

Ting, jeg har fået ud af at holde en bullet journal

Bullet Journal metoden har givet mig overblik og klarhed over al tankemylderet i mit liv.

Da jeg først fik fat i min notesbog, kunne jeg bruge timevis på at fylde den med alle de tanker og ting, jeg skulle huske. En milliard opgaver i huset der skulle ordnes: ideer som jeg havde, inspiration som jeg samlede – de blev nedfældet og struktureret. Det har givet virkelig meget ro i mit hovede, for det minimerer mængden af løse tråde.

Nu skriver jeg måske 5-10 punkter om dagen – hvis det kan gøre det. Og jeg bliver forundret over, hvor meget ro, det giver. For jeg kommer væk fra den tilstand, hvor hjernen simrer med 1000 banale ting den skal huske… som for eksempel at tømme vaskemaskinen i vaskekælderen på et særligt klokkeslet. Når jeg får det skrevet ned, frigør det plads til at fordybe mig i andre og vigtigere ting. Når jeg så er færdig med at fordybe mig, åbner og kigger jeg på mine noter, og ved i hvilken retning, jeg skal gå.

Bullet Journal som dagbog

Jeg læste for nyligt en artikel om en bog, som blev skrevet på baggrund af en kvindes to-do-lister (DailyMail). Med baggrund i en diplomatkones lister, kunne forfatteren – hovedpersonens barnebarn – udlede en hel livshistorie.

Jeg er vild med tanken om den historie og det øjebliksbillede en samling lister kan give. Min bullet journal er en dagbog, som i punktform dokumenterer nogle måneder i mit liv. Den afspejler den kultur jeg lever i, de ting som er vigtige for mig.

Jeg synes virkelig det er sjovt at tænke på mig selv om nogle år, der sidder tilbage og kigger i mine skriblerier. Det er måske banalt nu, og sikkert temmelig nørdet. Men jeg tror faktisk at om 50 år, vil det være sjovt at se, hvordan en madplan fra 2017 så ud. Hvis ikke som et stort litteraturværk, så som et lille kulturantropologisk studie… også selv om det nok kun er mig selv, der synes at det er interessant.

Bullet Journal metoden - madplaner

Min bullet journal er en dokumentation på de små skridt jeg tager, for at opnå mine drømme.

Bullet Journal som drømmeindfanger

Laura Vanderkam, som jeg nævner mange gange her på bloggen, foreslår, at man laver en løbende liste over 100 drømme, som man altid kan arbejde sig målrettet imod. Derfor har jeg gang i en kollektion, hvor jeg samler ting som jeg drømmer om en dag at opleve, som jeg kan arbejde mig målrettet hen imod – kaldet min ‘List of 100 Dreams’.

Bullet Journal metoden - 100 drømme

Det er for mig det der gør, at man lever med intentionalitet.

For når jeg en iskold nat i fremtiden står i Lapland og overværer nordlys, der bølger hen over mig… så ved jeg godt, at jeg ikke kan tage æren for det eventyrlige syn.

Men jeg kan tage æren for at have prioriteret rigtigt. For at have taget de nødvendige skridt, og for at have gjort hvad der var muligt for, at jeg kunne være til stede for at opleve dem… Og derved fylde mit liv med skønhed og mening.

PS: 

Gode bøger om Bullet Journal og tidsstyring

Bullet Journal MetodenOff the Clock168 Hours

7 Comments

 1. Rikke Obasi
  april 23, 2018 / 11:10 am

  Tusind tak for en meget fin artikel. Jeg deler dine tanker om din bog. Jeg bruger det samme system, og det har virkelig været befriende for mig. Jeg er sluppet ud af en masse bøvl med at holde styr på hverdagens 1000 gøremål, og kan nu gå mere systematisk til værk, når jeg følger mine noter.

  • Elizabeth
   Forfatter
   april 23, 2018 / 11:37 am

   Selv tak, Rikke – og tusind tak for din kommentar 🙂

   Jeg er glad for at høre, at det ikke bare er mig, der føler at jeg har ‘set lyset’ 🙂 Jeg kommer helt sikkert til at skrive en opfølgningsartikel, når jeg er kommet i gang med min nye bullet journal, hvor jeg har valgt den helt officielle af slagsen.

 2. Michael
  april 23, 2018 / 6:07 pm

  Tak for en fin artikel. Jeg har altid lavet lister, og faldt så over det her Bullet journal. Samme måde som jeg har lært af mine forældre at lave lister på. Bare på alle mulige og umulige sedler.
  Jeg blev så opslugt af youtube og grupper på facebook med flotte og kunstnerisk udførte sider. Og gik død på det. Har ikke kunne finde tilbage. Men nu er jeg igang igen. Læste dit opslag på facebook og nu denne artikel. Og det har vist mig vejen tilbage til det simple og kan jo stadig tegne i den. Tak for det.
  Kh
  Michael

  • Elizabeth
   Forfatter
   april 23, 2018 / 6:38 pm

   Selv tak, Michael 🙂 Jeg er så glad for, at mit skriv blev brugbart 🙂

   Jeg vidste fra starten, at jeg aldrig rigtigt ville kunne fylde en hel notesbog med smukke sider, og havde helt fra starten sat mine ambitioner meget, meget lavt. Ind imellem kan jeg godt finde på at udsmykke lidt, men aldrig med tanken om at det nødvendigvis skal vises frem.

   Ja, min mor har også i mine unge dage gjort meget ud af at lære mig at skrive lister. Jeg rullede nok lidt med øjnene dengang, men det er helt klart det, der redder mig i dag.

 3. april 25, 2018 / 8:01 am

  Sikke nogle fine billeder! Jeg elsker selv bullet journal – men jeg er godt nok kommet fra det her på det sidste, da jeg har fået købt en ‘Happiness planner’ – den er fyldt med alt jeg ønsker at fylde i, så jeg glemmer sgu at skrive i den anden 😉

  • Elizabeth
   Forfatter
   april 25, 2018 / 1:23 pm

   Tak, Zoey! Jeg bruger lang tid på billeder, så det er jeg kun glad for ❤️

   Jeg kender ikke til en happiness planner, men det lyder interessant! Er det sådan en som er foruddesignet eller er det bare en almindelig notesbog men med et andet system?

 4. maj 27, 2020 / 8:54 am

  Skønt indlæg. Jeg startede med bullet journal sidste år og var virkelig glad for metoden, men gik af en eller anden grund i stå. Men jeg jeg tror da lige, dit indlæg har fået inspireret mig til at komme i gang igen. Tak for det .

  DBH

  Lise

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.