Lykken ved det minimalistiske drengeværelse

Jeg skal ikke forsøge mig som indretningsblogger, men når det så er sagt, så er min 8-årige søns værelse snart så fint, at jeg ikke helt kan undlade at finde bare en lillebitte undskyldning for at vise den frem. Der har været lagt så mange tanker bag indretningen af hans værelse på kun 7 kvadratmeter, at det næsten ville være spildt, ikke at dele dem.

Jeg har også længe ville dele lidt ud af hvordan vi bruger minimalisme-tankegangen hjemme hos os, og det her er sådan en håndgribelig og letfordøjelig måde at begynde at fortælle lidt om den.

Hvad er minimalisme hos os?

Nu har jeg endnu ikke oplevet nogen udbryde ‘nøj, hvor er I minimalistiske!’, når de besøger vores hjem. Til det har vi simpelthen alt for udprægede rodegener! Selv Marie Kondo har erkendt, at når man har børn, så er det tæt på umuligt at holde oprydningsvanerne ved lige (Fatherly.com), men børnene skal nu ikke have hele skylden. Vi er bare en rodet familie, og derfor erkendte jeg at løsningen for vores familie simpelthen at udvælge meget nøje, hvad vi bringer ind i huset, og løbende at rydde ud, rydde ud og rydde ud.

Vores søn døjer med astma og allergi over for støv, så da han flyttede ud af det værelse som han delte med sin lillebror, var højeste prioritet at hans værelse skulle være nemt at gøre rent. For at kunne gøre rent skal det være nemt at rydde op, og derfor er mængden af ting i hans værelse begrænset til brætspil (i skufferne under sengen), bøger (de fleste er nogle han har fået i gave eller arvet – men resten låner vi altid på biblioteket) og så en smule skrivegrej til når han skal lave lektier. Så selv om vi roder i resten af huset, så skal i hvert fald hans værelse være et helle hvor der er styr på det… og det er der for det meste.

I alle 8 år hvor vi har haft børn (tiden flyver), har vi haft den holdning, at børnenes soveværelser skulle være et sted til hvile og fokus, hvilket betyder at der ikke skal stå for meget farvestrålende legetøj frem og friste, og at vi helst kun ser at der opbevares bøger til godnatlæsning derinde. Derfor er legetøjet samlet i stuen, hvor børnene også helst opholder sig, så de kan være sammen med os voksne.

Minimalisme hos os er derfor ensbetydende med rolige omgivelser og kvalitet frem for kvantitet. Det er ikke nødvendigvis ensbetydende med en monokrom farvepalette hos os, men i min søns tilfælde er sort hans yndlingsfarve og ad hensyn til rummets størrelse er væggene bevaret hvide (selv om det jævnligt kribler i mine fingre for at se, hvad en dyb, mørk blå farve ville gøre for rummet).

Særligt kærligt udvalgte ting

Den del af minimalismen som jeg særligt har taget til mig, er den ved kun at bringe nøje udvalgte ting ind ad døren. De skal have en funktion og bruges jævnligt, eller de skal være flotte og give personligt udtryk. C-lampen er en af de ting, da den bruges som pynt, læse- og natlampe og så er der uroen, som er noget af det eneste på værelset sammen med måneplakaten, som ikke har nogen egentlig funktion. Til gengæld er den utrolig flot og da den blev hængt op, forandrede den med ét hele rummet fra næsten asketisk og ferskt til hyggeligt og levende. Jeg synes, at vi lige præcis har ramt den rigtige balance mellem hyggeligt og minimalistisk.

If you want a golden rule that will fit everybody, this is it: Have nothing in your houses that you do not know to be useful, or believe to be beautiful.

William Morris

Også sengetøjet er nøje udvalgt, i og med han længe har interesseret sig for papirsfly og origami, hvilket også er grunden til at han fik en origami-pendel over skrivebordet:

Genbrug

At minimalisme så også går hånd i hånd med bæredygtighed er også et plus – det er ikke første prioritet for os, for hvis noget virkelig ikke fungerer, så skifter vi det ud. Men vi strækker os langt og tænker nøje over det først, og jeg synes at vi har været virkelig gode og heldige med at kunne bruge hvad vi har i forvejen.

Skrivebordet er gammelt fra et tidligere kontorhjørne vi har haft, stolen er hentet fra spisestuen, og skrivebordslampen er faktisk min fra min studietid på Nørrebro – den er nok snart 20 år gammel, og fejler stadig ingenting. Reolen er boghylder fra vores gamle kontor og ‘sengebordet’ er en gammel skammel som jeg vist nok har overtaget fra min mor. Globussen som står på bogreolerne købte jeg på et loppemarked dengang jeg ventede mig, så den kunne bruges som natlampe i børneværelset.

Det eneste møbel vi har købt specifikt til værelset er sengen, og denne blev valgt ud fra den gode opbevaringsplads i skufferne. Lige nu opbevarer min søn sine brætspil deri, da hans lillebror ellers godt kan lide at hygge sig med at splitte dem ad. At sengen kan trækkes ud til dobbeltseng er så bare et plus, til når der er gæster eller han er syg og trænger til at en voksen ligger ved siden af.

Min søn synes han er for gammel til bamser, men uglen her (en gave fra før han blev født) fungerer som dørstopper så dørhåndtaget ikke banker ind i væggen. Men samtidig er det også min måde at få sneget en lille smule barnlighed i min store drengs værelse – mest for min egen skyld…

Jeg er også temmelig begejstret for magneterne over skrivebordet. Så simpelt men så brugbart. Det er små, runde skiver af træ som er klæbet fast på væggen, med tilhørende, mindre magneter i træ. De fylder ingenting (og kostede også stort set ingenting i Søstrene Grene), og de kan placeres så det lige passer med det område, man nu har. Her bliver der udstillet tegninger, perleplader og medaljer.

Hvor er tøjet?

Tøj opbevares på os forældres værelse, hvor det fylder halvanden kommodeskuffe i en Malm kommode (jeps, vi er glade for KonMari foldeteknikken, og for at vores drenges garderobe er også minimalistisk).

Han har dog en lille vasketøjskurv og et par knager til nattøj, tøj der kan bruges igen og selvfølgelig beskidt tøj. At dømme ud fra mængden af nullermænd på vores værelse ift hans, er det vist en rigtig god ide med den beslutning – for ikke at tale om hvor meget plads det frigør, ikke at skulle have en kommode inde hos sig selv. Vasketøjskurven kan bare hænges op på en knage, når der skal støvsuges på gulvet.

Rengøring

Som sagt var første prioritet, at værelset nemt skulle kunne holdes ryddeligt og rent for at holde støvmængden nede.

Det tager virkelig heller ikke mange minutter at støvsuge, og når støvsugeren så endelig er fremme, så får hjørner, vægge, loft og paneler som regel også en lille tur med det samme. Vi gør det ofte inden sengetid, det er som regel der at vi bemærker hvis det trænger – og så er det skønt, at det er så nemt at holde ryddeligt og rent, så det aldrig bliver uoverskueligt at gå i gang. Det lille gulvtæppe og stolebetrækket kan nemt kommes i vaskemaskinen, så vi kan komme støvmiderne til livs.

Selv om værelset er småt, så kunne jeg sagtens blive ved og ved med at skrive…. men jeg holder her. Har du spørgsmål, eller kunne du tænke dig flere af denne slags indlæg, så læg endelig en kommentar 🙂

4 Comments

 1. november 14, 2019 / 2:27 pm

  SÅ flot og æstetisk. Som barn havde jeg også et sådant renset for overflødigt værelse.. Stortrivedes – og trives stadig bedst i rolige og ryddelige omgivelser.

  • Elizabeth
   Forfatter
   november 14, 2019 / 3:08 pm

   Mange tak, Janet. Jeg kan kun forestille mig at du må have haft et dejligt værelse.

   Mit barndomsværelse var ikke helt så renset for overflødige ting… selv om det nok var 3 gange så stort som min søns. Jeg havde alt derinde, inklusive et stort skrummel af et TV… at jeg kunne overskue at lave lektier derinde er mig lidt en gåde…

 2. november 15, 2019 / 3:10 pm

  Hej Elizabeth
  Kan godt ske du indleder med at skrive at du ikke er indretningsarkitekt.

  Men din søns værelse er du/I da sluppet meget godt fra. Super fint drengeværelse samtidig med der er taget hensyn til praktikken som feks at det skal være let at støvsuge

  Og uroen er jeg bare vild med

  God weekend
  Kh Louise

  • Elizabeth
   Forfatter
   november 15, 2019 / 6:12 pm

   Tusind tak, Louise. Resten af hjemmet er nu slet ikke så gennemført, det er måske bare altid nemmest med de små værelser… små værelser, små projekter 😉

   Ja, uroen er simpelthen så fin, og giver virkelig prikken over i’et. Faktisk overvejer jeg meget stærkt om vi skal købe endnu en uro fra samme mærke med solsystemet – så kan drengene nemlig få en uro hver… Desværre er de lidt en investering hver især, så vi venter lige til vi er *helt* sikre, inden vi investerer i den anden. Men når nu vi er så minimalistiske med pynt ellers, så kan det måske godt gå an…

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.