Lykkehack #1: Gå en tur og tænk godt om andre

Dette indlæg er en del af min serie om lykkehacks, hvor jeg tester forskellige tips og tricks som det siges skulle gøre livet en smule lykkeligere. Fælles for mine lykkehacks er, at de skal kunne gennemføres dagligt, at de skal kunne gennemføres gratis, og at der er videnskabelig evidens bag, at det skulle virke. Du kan læse mere om projektet i min introduktion her.

For nogle uger siden dukkede denne artikel fra Videnskab.dk op i mit Facebook feed, som beskrev et forsøg med de studerende på Iowa State University, som i 12 minutter skulle gå en tur rundt om en bygning og så udføre en af følgende teknikker:

 • Se på de personer de mødte på deres vej, og tænke denne mantra for sig selv: “Jeg ønsker at denne person skal være lykkelig.”
 • Tænke på, eller forestille sig, hvordan de var forbundne til de personer de mødte på deres vej – for eksempel hvilke drømme og følelser, de kunne have til fælles.
 • Tænke på, hvordan de selv var bedre stillet end dem, de mødte på deres vej.
 • Tænke og bemærke udseendet på de personer, de mødte – deres tøj, deres makeup, farvesammensætning og deslige.

Før og efter deres lille gåtur, besvarede deltagerne nogle spørgsmål omkring glæde, angst, stress, empati og tilhørsfølelse. Den sidstnævnte gruppe personer, som skulle fokusere på folks udseende, fungerede som kontrolgruppe i forsøget. Svarene, som de fik fra de andre grupper blev altså holdt op imod kontrolgruppens for at se, hvilken indvirkning de forskellige teknikker kunne gøre på deres humør.

Hvilken gruppe tror du, der efterfølgende viste den største følelse af lykke?

Måske har du ligesom mig tidligere hørt, at når man vælger et nyt sted at bo, så bør man vælge et sted hvor man er bedre stillet end naboerne – det skulle gøre en stor forskel i forhold til ens lykke. Derfor kunne jeg godt have forventet at den lykkeligste gruppe ville være dem, der fokuserede på hvordan de var bedre stillet end dem de mødte på deres vej. Men til glæde for mit anti-kyniske hjerte, har det i denne undersøgelse tilsyneladende ikke gjort hverken noget fra eller til i forhold til kontrolgruppen. Tværtimod skulle konstant sammenligning og konkurrerende tankegang skabe mere angst, stress og mindre empati (NCBI).

Gruppen, som fokuserede på hvordan de var forbundne til dem de så på, følte primært kun en forbedring i forhold til deres sociale tilhørsforhold.

Men gruppen af test-deltagere, som ønskede alle forbipasserende at de skulle blive lykkelige, oplevede den mest markante forbedring i alle de parametre de blev målt på – angst, empati, glæde, social tilhørsforhold og stress.

Sikke da en dejlig nem måde at få boostet sit humør, samtidig med at man spreder god karma. Og får rørt sig. Derfor blev jeg enig med mig selv om, at dette måtte blive det første lykkehack jeg skulle prøve af i mit projekt.

Planen

I de næste 2 uger vil jeg benytte denne strategi dagligt for at se, om det er en teknik der fungerer for mig. Giver det blot et boost, og hvor længe erfarer jeg, at den gode følelse vil vare ved? Er der nogle tidspunkter som er mere effektive end andre, at lave denne øvelse på? Hvordan fungerer det i praksis, at gå rundt og ønske lykke til alle – og er det lige så let at gå til, som man skulle forestille sig det? Kan man nøjes med at sidde på en bænk, hvis man havde glemt planen og kommer til at dukke op i mindre komfortable stiletter?

Før og efter hver gåtur vil jeg måle, hvordan jeg har det på forskellige parametre.

universitetets egen hjemmeside, forklarer de, at metoden ikke er blevet testet på de sociale medier, men at disse jo ofte er grobund for sammenligning og derved negative tanker og ødelæggende for humøret. Men jeg tænker, at jeg vil teste teknikken af på Facebook en dag, hvis jeg af en eller anden årsag ikke kommer ud at gå – og se, hvad der kan komme ud af det.

PS: Eksperimentet er fuldført, og jeg her her skrevet om hvad jeg syntes der virkede bedst når jeg prøvede lykkehacket på egen krop i to uger.

Læs mere:

Ud og gå tur – i sol eller regn – og ønsk alle at de skal være lykkelige. Her i Nice.
Share:

7 Comments

 1. maj 3, 2019 / 6:50 pm

  Det minder om om TV2’s meget roste reklamer, der netop tager udgangspunkt i, hvordan vi mennesker er forbundet med hinanden. Nogle der ikke kender hinanden. Umiddelbart. Er alligevel forbundet på en og anden vis. Det bringer latter og glædestårer.

  Jeg tror bestemt på, at det at tænke positivt og være glad, er noget, som man kan tvinge/lære sin hjerne – så det til sidst bliver en helt naturlig, god, vane. 🙂

  • Elizabeth
   Forfatter
   maj 3, 2019 / 7:03 pm

   Jeg elsker de reklamer! Og ja – der er lidt samme tankegang bag.

   Nu har jeg fået prøvet det af 3 gange, og alt i alt var det en fin succes. Der er nogle omstændigheder, der fungerer bedre end andre… jeg tænker, jeg kommer ind på det i min opfølgning.

   Når det er folk man ikke kender (og det er det jo mest), så kræver det lidt mere energi end jeg havde forventet. For det er svært at føle at man mener det, uden også at begynde forestille sig, hvad der ville gøre vedkommende lykkelige… og hvorfor de dog ikke skulle være det… og når man ikke kender dem, så skal man lige bruge fantasien lidt. Men i hvert fald har det givet en del smil tilbage, for man kommer jo til at kigge lidt længere på folk end man normalt ville gøre, og så kan man ikke helt undgå at blikket mødes… og så ping-pong’er det med smil frem og tilbage. Lidt grænseoverskridende i et land som Danmark, hvor jeg tror det ville være mere naturligt i fx USA eller de sydlandske lande. Men det giver helt sikkert god energi!

 2. maj 3, 2019 / 9:40 pm

  Jeg er med dig! Lidt af vejen. Jeg tager den nemme, hurtige, rute: Er begyndt at tænke aktivt i at smile til folk, jeg ikke kender. At forestille sig, hvad der gør dem lykkelige når jeg ikke til…

  Det er heldigvis stadig, i DK anno 2019, tydeligt, at smil smitter. Og det gør godt! 🙂

  • Elizabeth
   Forfatter
   maj 4, 2019 / 8:55 pm

   Orv ja, den mentaliseringsøvelse må jeg lige prøve en dag. Ja – hjernen er jo plastisk, og jeg arbejder selv på også at lære især min ældste, hvilken styrke der ligger i at ‘tvinge’ sig selv at tænke positivt, selv om det nogle gange virker lidt dumt og ret svært. Han er jo kun 7 år, så det er lidt svært at forstå… men satser på at det kan blive indoktrineret…

   Spændende hjemmeside, den der Bro Blog, som jeg ikke kendte i forvejen. Flot design, og så kan jeg se at de skriver en del om adfærdsdesign, som jeg synes er sindssygt spændende for tiden. Tak for tippet!

 3. maj 4, 2019 / 5:03 pm

  At unde folk det bedste, kan kun gøre en glad – for så er nag ude og taknemmelighed inde, og det holder. Smålighed er simpelthen det værste karaktertræk.

  – A

  • Elizabeth
   Forfatter
   maj 4, 2019 / 9:43 pm

   Jeg er helt enig – det kan kun være win-win, at unde folk det bedste, uanset om man kender dem eller ej. Men det er måske ikke noget, som vi normalt gør så meget, og så bevidst, som i denne øvelse. Og det synes jeg er spændende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.