Indeks og Fremtidslog

Noter fra kurset inden for Bullet Journal metoden på Facebook, 25. august – 7. september 2019. Du kan læse om kurset her.

Der findes enkelte reklamelinks i slutningen af artiklen.

Følgende noter skal ses som supplement til videoen i Facebook-gruppen.

For at gøre din notesbog klar til at blive brugt som Bullet Journal, er der primært 2 ting, der skal sættes op: Et indeks og en fremtidsoversigt.

Indeks

Du kan se på et indeks i en Bullet Journal som en blanding mellem en indholdsfortegnelse og et register. Et indeks i en bullet journal er i kronologisk rækkefølge ligesom en indholdsfortegnelse, men strukturen er ligesom et register, hvor hver overskrift kan henvise til flere, forskellige sidetal.

Hver gang, du starter en ny kollektion eller opretter en ny oversigt, skriver du overskriften i din indeks og tilføjer sidetallet. Hvis din kollektion fortsætter på flere sider, kan du blot tilføje de ekstra sidetal i indekset.

Forbered dit indeks

For at gøre et indeks klar, behøver du ikke andet end at øremærke et par sider med overskriften indeks. Hvor mange sider, du gerne vil bruge som indeks kommer an på mange ting, men 3-4 sider har passet meget godt til mig.

Du kan vælge at opdele dit indeks, så du for eksempel har en side til oversigter og en anden til kollektioner. Hvis du er studerende, kan du måske opdele til indeks i forskellige fag, så du nemt kan holde overskrifterne adskilt.

I mit tilfælde har jeg opdelt mit indeks i 4 områder:

  • Personligt – dagbøger, inspiration, madplaner, drømme, planlægning af fødselsdage mv.
  • Arbejde – noter og tjeklister i forbindelse med mit arbejde
  • Blog – alt, der har med min blog Pigen, der designede sin tid, at gøre – ideer til indlæg, ideer til kurser, tjeklister og planer.
  • Hjem – med lister over de gøremål der er i hjemmet, skitser til indretning, indkøbslister til byggemarkeder og Ikea.

Sidetal

For at dit indeks skal fungere, er der brug for at dine sider er nummererede. Mange notesbøger som er designet til Bullet Journals har allerede fornummererede sider. Hvis din ikke har det, så brug nogle minutter på at skrive tallene ind.

Fremtidsloggen

Fremtidsloggen er en oversigt over fremtiden, som laves i starten af bogen. Her noterer vi de aftaler, mærkedage og dato-specifikker opgaver, der opstår i løbet af året. Denne oversigt bruger vi, til når vi skal stille vores månedsoversigter op i løbet af året.

Der er flere måder, at stille en fremtidsoversigt op.

Den klassiske

Her tegner du blot 2 vandrette streger på tværs af siderne – så har du automatisk lavet 3 kasser pr side, som kan repræsentere en måned hver. På den måde kan du vise et helt år på 4 sider.

Alastair metoden

Opkaldt efter Alastair Johnson. Læs hans beskrivelse af metoden her. I venstre side lister du hver måned, sådan at de har en kolonne hver. Hver række kan du markere den måned, som aftalen ligger i, og ved siden af skriver du en note om hvad der skal ske. Du kan vælge at markere med et kryds eller ved at skrive selve datoen under måneden.

Det giver et hurtigt overblik over hvad der skal ske, uden at fylde så meget.

Jeg bruger denne metode som udvidelse til den primære fremtidsoversigt og til fødselsdage.

Calendex metoden

Dette er en blanding mellem fremtidsoversigten og indekset (deraf navnet). Den er opfundet af Eddy Hope, og du kan læse en dybdegående beskrivelse på hans hjemmeside her.

Tegn en kalender op, og for hver kollektion som vedrører en given dato, skriver du sidetallet der, hvor det hører til i kalenderen. Du kan fx være blevet inviteret til et bryllup den 3. juni, og oprettet en kollektion i den forbindelse (outfit ideer, gaveideer, ideer til taler og andre praktiske ting).

I din Calendex skriver du blot sidetallet for kollektionen inde i kalenderen. På den måde er din Bullet Journal stuktureret ud fra de datoer, som de vedrører.

Opsummering

Når du gør din Bullet Journal klar, er det en god ide at tænke lidt over hvordan du vil strukturere din indholdsfortegnelse. Det er også en god ide at have en oversigt over de kommende måneder, hvor du løbende kan tilføje aftaler og tidsdefinerede opgaver.

Har du en tynd notesbog og har du ikke så mange aftaler, eller er mængden af aftaler meget periodespcifikt, så kan Alastair metoden være den rigtige for dig, for så bruger du ikke mere plads i din notesbog end nødvendigt.

Har du mange aftaler og dato-specifikke opgaver, så kan en Calendex give mening.

Er du i tvivl, så brug blot den klassiske metode, som Ryder Carroll foreslår.

PS:

Jeg kan varmt anbefale Ryder Carrolls egen bog om emnet. Du kan for eksempel finde den hos Arnold Busck (reklamelink), Bogreolen (reklamelink) eller Saxo (reklamelink).