Tænk, hvis hver dag kunne føles som en søndag. Jeg tænker, at det er den følelse man kan få, ved at følge Slow Living tankegangen.
Jeg husker ikke helt, hvornår jeg først hørte om begrebet Slow Living, men jeg tror vist nok, at jeg for alvor begyndte at interessere mig for det, da vi skulle planlægge vores nye køkken. I min søgen på inspiration på Pinterest, var jeg især tiltrukket af de smukkeste billeder taget hos indretningsdesignerne Jersey Ice Cream Co. og madbloggeren Beth Kirby (Local Milk).
I dag sukker jeg over kataloget på Ingredients LDN. Med spartlede vægge, shaker-skabe, håndlavet keramik, gardiner i hør og kaffe brygget på langsomme pour-over kander. Indretning med stoflighed, dybde, historie og nydelse. Gammeldags, kunne man måske kalde det, og så alligevel med en moderne enkelhed. Industrielt, men med varme.
De forskellige forgreninger af Slow Living
Det var netop i køkkenet, at Slow-bevægelsen startede i 1986 (Wikipedia). Det opstod som protest mod fast food, og for at fremhæve respekten for mad, som er lavet med god tid, gode råvarer, traditioner og omhu – slow food.
Siden da har filosofien bredt sig til andre områder, som modspil til den gængse forståelse af, at travlhed, hurtighed og effektivitet er bedst. Jeg er stødt på flere forgreninger inden for langsombevægelsen – slow fashion, slow design, slow parenting, slow travel. Alle noget, som hører ind under slow living, hvor der er fokus på at modstå travlhed. I stedet er fokus det at tage sig tid. Tid til at skabe og nyde god kvalitet. Tid til naturen og traditioner.
Slow Living versus Simple Living og minimalisme
Slow living kunne måske tolkes som en forlængelse af en anden tendens, simple living. De to minder virkelig også meget om hinanden, og med tiden er de flettet mere og mere sammen. Men groft sagt ligger forskellen i hvordan de opstod og deres oprindelige fokus. Slow living opstod som en protest imod travlhed og effektivitet. Imens er simple living – som minimalisme er en del af – mere en protest imod overforbruget af materielle ting og det resulterende pres på det økonomiske, psykiske og miljømæssige.
Så altså, der er tale om tid versus ting, som dog langt hen af vejen jo også hænger sammen. For jo flere ejendele man har, jo mere tid bruger man på indkøb, organisering, oprydning, vedligeholdelse og afskaffelse. Jeg mener bestemt, at hvis man vil følge en langsom livsstil, så er minimalisme et rigtig godt hjælpemiddel. (Se eventuelt hvordan vi har indrettet et minimalistisk drengeværelse med det i tankerne).
Men man kan dog godt finde eksempler på simple living folk, som ikke lever langsomt. Ligesom man finder slow living folk, der ikke lever minimalistisk. Man kan have et stort hus fyldt med mange ejendele, der betyder noget for en og samtidig leve langsomt. Eller man kan bo småt og minimalistisk, hvor de få ting man ejer er valgt ud fra praktik, og ikke ud fra traditioner og historie.
Hvad synes jeg er fedt ved Slow Living?
Når man vælger at leve langsomt, har man erkendt, at man ikke kan det hele. Med slow living er det heller ikke meningen at man skal gøre det hele – tværtimod. Der er ingen følelse af nederlag ved, at man ikke har friskstrøget tøj på hver dag. Der er ingen skam over, at man ikke har travlt på arbejdet. I stedet er der en glæde over at vide, at tiden bliver brugt på at udrette ting, der betyder noget.
Man gør sig den øvelse at skære ind til det essentielle, og gør det langsomt, med fordybelse og med nydelse. Man strækker det. Med nærvær og tilstedeværelse, så man følger processen.
Man ser, hvordan indretning bliver gennemarbejdet og gennemtænkt med kærligt udvalgte ejendele. Man fornemmer, hvordan et måltid bliver lavet, fra råvarer til fond på skrog og grøntsagsrester. Man mærker, hvordan børn vokser op med tålmodighed, respekt for naturen og en spirende interesse i dyb kultur. Man oplever gennem et togvindue, hvordan et landskab sniger sig til forvandling, mens man rejser igennem Europa.
Langsombevægelsen går ikke ud på at gøre alting langsomt
Det kan nogle gange godt misforstås, at man med Slow Living livsstilen, skal gøre alting i slow motion. Det er ikke det, det betyder.
Det drejer sig tværtimod om at gøre tingene ordentligt. At man tager sig den tid, som noget skal tage, i stedet for at skynde det igennem.
Det går ud på at få lagt de tidsmargener ind, som kan lette overgangene fra den ene aktivitet til den næste. Så hjernen, kroppen og sjælen kan følge med. Ligesom man følger landskabets langsomme forvandling gennem togvinduet.
Hvordan tilegner man sig en slow living livsstil?
Med risiko for at lyde som en cliché, så er det en tankegang, ikke en religion. Der er ingen love der siger, at man absolut skal bruge en pour-over kaffebrygger til at lave kaffe. Man behøver heller ikke starte sin egen køkkenhave og lave simreretter hver søndag. Tanken er blot, at man finder ud af, hvordan tiden fordeles, så den understøtter ens værdier og beriger ens glæder.
Man lærer at skære tid fra og lægge tid til, så der er fleksibilitet og balance i tingene. Man får luft og råderum til at kunne bytte noget tid for noget andet.
Man kan godt sige, at der er en skabelon for slow living, og denne kan måske bruges som inspiration. For mange er slow living ensbetydende med det, at arbejde mindre – at stå af det ræs det er, at bruge sine vågne timer på at opfylde andre folks krav, i stedet for sin egne. At indstille sig på en lavere indkomst og indrette sig derefter, ved at bo et mindre og billigere sted. Måske dyrke slow food og blive selvforsynende med egen køkkenhave, strikke og sy tøj selv – hvis det giver glæde.
Slow Living for mig
Det ultimative billede på slow living for mig er, at vi bor tæt på dem, som vi holder allermest af. Helst i et hus med sjæl, som vi har taget os tid til at renovere med kærlighed og godt håndværk. Vi samles flere gange om ugen rundt om hjemmelavede simreretter og måske en god film. Vi strikker sweatre med kærligt og personligt udvalgte farver og mønstre.
Jeg har dog, personligt, ikke behov for, at alt skal være efter Slow Living skabelonen. Jeg er nemlig ikke sikker på, at det er noget for mig at stoppe med at møde op på det kontor, som jeg ræser til for at opfylde andres ønsker og krav.
Jeg vil nemlig stadig gerne gå på arbejde, med deadlines og travlhed og interaktion med andre mennesker. Jeg har for længe siden – i meget stille og langsomme perioder – erkendt, at det er vigtigt for mig at føle fremdrift og succesoplevelser. At jeg udretter noget, og at jeg bruger mine kompetencer. Som Obliger som motivationstype (find din motivationstype I indlægget om de fire tendenser her), har jeg behov for, at der er nogen, som jeg kan holde mig ansvarlig over for – også selv om det ikke altid lige er fryd og gammen.
Det langsomme liv for dig
Hvordan tænker du, at Slow Living livsstilen ser ud for dig? Har du allerede gjort nogle ting anderledes og skåret fra, så du kan leve langsomt?
PS:
- Vil du se, hvordan køkkenet endte med at se ud? Du kan se lidt glimt i mit indlæg omkring opvaskerutiner
- Du kan også se, hvordan vi har indrettet min søns minimalistiske værelse
Gode bøger til dig der vil leve langsomt
*billederne indeholder reklamelinks