Jeg har en god ven, som jeg altid har set op til og været umådeligt inspireret af: han har en høj uddannelse og stilling, mange nære venner og har altid overskud til at give en hånd. Han havde en drøm om at flytte til smukke Vancouver i Canada, og selv med et begrænset netværk lykkedes det ham at finde job og et dejligt hus og bor nu der med en af mine bedste veninder og sine to døtre.
Jeg har også en veninde som har 4 piger i alderen 2-8 år, hvis hjem har været vist i indretningsblogs. Hun fandt en passion for håndtegnet grafik og illustrationer og hendes fine mønstre kan nu findes på alt fra børnetøj til tapeter. Nå ja – og på under en uge fik hun fuldt ud opfyldt sit mål på Kickstarter, så hun nu kan få udgivet en smukt illustreret børnebog.
Spørger man dem, hvordan de finder tid til alt det, så er svaret som oftest noget i stil med: ‘Jamen… jeg tager mig bare tiden til det, og så gør jeg det bare.’
Så forundrede som de må være over mit spørgsmål, lige så forundret har jeg siddet tilbage og tænkt – hvordan kan noget som er så simpelt for dem dog føles så svært for så mange af os andre?
Hvad kan være grunden til, at jeg ikke ‘bare’ kan gøre det?
Hvorfor er det, at jeg kan lægge sirlige planer for en ferie; men når det kommer til stykket, så har jeg svært ved at følge dem? Hvorfor er det, at jeg ikke kan finde ud af at tage mig tiden til at løbe en tur bare en gang om ugen, når jeg kender masser af eksempler på folk som sagtens kan få det passet ind i en travl hverdag? Og hvorfor er det, at nogle folk kan holde et nytårsforsæt året ud, mens andre giver op inden for en uges tid?
Ja – tid og prioriting spiller selvfølgelig ind – men selv når man har prioriteret sin tid rigtigt, så er det jo stadig ikke sikkert at man får gjort det, man lige havde sat sig for. Jeg har ikke så sjældent haft øremærket en hel mandag på kontoret, med planen om at få færdiggjort en opgave som var vigtig for mig… men hvor jeg næsten per instinkt har valgt at hjælpe en kollega med deres opgave i stedet.
Forklaringen kan ligge i, i hvor høj grad der er tale om en forventning som du skal indfri for dig selv, og hvorvidt det er noget som du gør for andre.
De Fire Tendenser
Jeg er ret fascineret af Gretchen Rubins personlighedsteori og bog, som hun har navngivet The Four Tendencies (Saxo, epub).
Gretchen Rubins teori er, at alle i bund og grund hører til en af følgende fire kernetendenser, som beskriver hvordan man reagerer på de forventninger, der bliver stillet. Hver af disse har sine styrker og udfordringer, og nøglen ligger i at forstå og drage nytte af styrkerne for at opnå det, man synes er svært.
- Upholder: Opretholderen eller vedligeholderen, som indfrier egne såvel som andres forventninger
- Obliger: Forpligteren, som imødekommer andres forventninger – men kan have svært ved at opfylde egne forventninger til sig selv
- Questioner: Spørgeren, som kun imødekommer andres forventninger hvis de giver mening for dem selv
- Rebel: Oprøreren, som modstår eller modarbejder alle forventninger, hvis ikke de føles rigtigt
Hvem er du mon?
Obliger
Kan du mon genkende dig selv som den, der altid prioriterer de opgaver som andre forventer at du løser – frem for dine egne? Er du én, der ikke kommer ud at løbe med mindre du har en løbemakker? Så er du nok som de fleste: en Obliger, det vil sige den, der ikke er komfortabel med at indfri dine egne ønsker for dig selv, hvis der forventes noget andet af dig af nogen andre.
Du får måske ikke brugt dit gavekort til spa’en, med mindre en anden booker opholdet for dig. Andre opfatter dig måske som typen, de altid kan regne med, men forstår måske ikke hvorfor du endnu ikke har været til frisøren. Gør du endelig noget godt for din egen skyld – så føles det som om, du gør oprør. Obligerens motto er:
‘Du kan regne med mig, og jeg er afhængig af at du regner med mig’
Questioner
Modsat er du måske typen, som kun gør ting for andre, hvis det virkelig giver mening for dig. Får du en arbejdsopgave uden en dybdegående grund for hvorfor du skal hjælpe med det, så vil du formentligt ligge inde med en masse spørgsmål. Måske er du Questioner-typen, der undersøger helt til bunds, inden du træffer en beslutning. Det gør, at du ofte leverer virkelig gennemtænkte resultater, men det kan nogle gange også betyde at du kan komme til at gå i stå af ubeslutsomhed. Du er kildekritisk og er ikke til at overbevise uden referencer.
Du kan godt gøre noget for andre, uden at der er en direkte gevinst for dig; men det skal stadig give mening i forhold til dine værdier. Du kan måske godt opfattes som lidt besværlig på grund af de mange spørgsmål du stiller; men det generer som regel ikke dig. Dit motto er
“Jeg skal nok gøre det – hvis du forklarer mig hvorfor”
Upholder
Måske er du den mere sjældne type, der ikke hænger sig helt så meget i detaljer – fordi det er vigtigere for dig at tingene bliver gjort færdigt. Du er sådan en, som alle altid kan stole på nok skal få ordnet tingene – men du er også en, som melder klart ud fra starten hvis deres ønske ikke er et du kan imødekomme – måske fordi det direkte modarbejder dine forventninger til dig selv.
Du er Upholderen, som vedligeholder og opretholder alle aftaler som du indgår – både over for andre og over for dig selv. Du har et rent og ryddeligt hjem fordi du selv godt kan lide det sådan – og ikke fordi at andre forventer det af dig. Du kan måske godt opfattes som arrogant når du prioriterer at gå til træning i stedet for at tage en ekstra arbejdstjans, men samtidig er du sådan én som mange vil misunde – fordi du udadtil ser ud til både at kunne være selvstændig, holde gennemførte fødselsdagsfester, gå til svømning og gymnastik med børnene og samtidig altid ser brandgodt ud.
“Disciplin er min frihed”
Rebel
Hvis ingen af de ovenfor beskrevne typer passer på dig – så er du måske Rebellen – oprøreren, som ikke orker at gøre ting, bare fordi nogen andre beder dig om det – og heller ikke selv om du udemærket godt ved, at det er det mest fornuftige. Det, der motiverer en Rebel er som regel den nydelse eller identitet, som du gerne vil opnå. Du er måske én, der lægger mange timer i dit arbejde, selv om både dine kolleger og chef synes du skal gå hjem; men du gør det alligevel, fordi du elsker dig arbejde, identificerer dig med virksomhedens profil som hårdarbejdende og som altid giver 110 procent.
Ligeledes hader du to-do-lister; at registrere din tid og at lave madplaner – for du kan jo ikke vide, hvad du har lyst til at spise på onsdag! Du vil vælge at blive siddende i sofaen når lægen siger at du trænger til at motionere; men hvis vejret er dejligt, og du selv tager beslutningen til det – så kan det meget vel være at du bliver inspireret til at løbe en god, lang tur.
“Du kan ikke få mig til det, og det kan jeg heller ikke”
Er du i tvivl om hvad din kernetendens er, så kan du hoppe over på Gretchen Rubins hjemmeside og tag online testen (på engelsk). Kunne du tænke dig at snakke lidt om tendenserne sammen med mig og andre dansksprogede, så find os i den nyoprettede Facebook-gruppe ‘Gretchen Rubins ‘De Fire Tendenser’ (Facebook)‘.
Hvad nu, hvis du føler at du er en blanding af flere forskellige?
Gretchen Rubin mener i bund og grund ikke, at man kan være en ligelig blanding af alle tendenser. Men man kan ligge i et spektrum, hvor man har en kernetendens og så eventuelt læne sig mod den ene eller anden side. Hvis din kernetendens for eksempel er Obliger, så imødekommer du primært andres forventinger til dig selv. Men du kan måske læne dig mod rebellens side, hvor du fra tid til anden gør oprør mod kravene fordi de føles alt for høje, eller du kan læne dig mod Upholderen, som har nemmere ved at prioritere nogle forventninger frem for andre – uden forventning om at kunne gøre alle og enhver tilfredse.
En Upholder kan ligeledes læne sig mod henholdsvis en Questioner og en Obliger; En Questioner kan hælde sig til enten en Obliger eller en Rebel, og en Rebel kan være den undersøgende Questioner eller den mere imødekommende Obliger. Man kan dog ikke være både Upholder og Rebel, og heller ikke Questioner og Obliger på samme tid.
Hvordan bruger jeg De Fire Tendenser?
Når først man ved hvilke type man er – hvad der motiverer én – så kan man vælge den strategi som passer bedst for at opnå mål eller ændre en vane.
En Obliger-type som mig have stor motivation i at vide, at der er andre der regner med mig. At vide, at der er nogen, der har glæde af de ting, jeg gør, og som også kan formulere deres forventninger til mig klart. Hvad jeg til gengæld ikke trives med, er ikke at kende deadlines på mit arbejde; at det ikke har nogen betydning for andre om jeg taber de sidste 5 kilo eller om jeg har et ryddeligt hjem.
Derfor ved jeg, at hvis jeg skal motivere mig selv, så er jeg faktisk afhængig af andre; og jeg ved at hvis jeg skal nå et mål eller ændre en vane, så er første skridt at finde nogen, som kan holde mig til ilden, og som kan holde mig til ansvar.
En Questioners bedste strategi vil til gengæld måske mere være, at de får serveret grundige undersøgelser og klare, logiske grunde til, hvorfor de bør forfølge et mål. En Upholder kan have rigtig meget glæde af pointsystemer og strukturer, imens en Rebel nok helst skal have lov til at gå ind i sig selv og mærke efter uden krav og pres, hvordan de vil kunne nyde processen og målet.
I bogen ‘Better Than Before’ (Saxo) beskriver Gretchen Rubin flere, forskellige strategier til at ændre vaner med udgangspunkt i ens primære tendens. Jeg kan klart anbefale at læse bogen så du kan få alle nuancerne med, men ellers er der et fint overblik på hendes hjemmeside her: Want to Change an Important Habit? Tips for Upholder, Questioners, Obligers & Rebels (GretchenRubin.com).
PS: Jeg vil elske at have nogen at nørde De Fire Tendenser med, at høre om du synes det er brugbart og hvilke strategier der fungerer for dig. Læg gerne en kommentar nedenfor, eller find mig inde i Facebook-gruppen ‘Gretchen Rubins ‘De Fire Tendenser’ (Facebook)‘.
Ha! Tak for den anbefaling! Jeg har aldrig før set nogen sætte ord på den her følelse af at modsætte sig både ydre og indre forventninger. Mon jeg er en ‘ægte’ rebel eller bare virkelig doven? 😉
Forfatter
Tja – jeg tror vi alle mere eller mindre kan genkende os selv i alle typerne i en eller anden grad. Men det, der kendetegner en ‘Rebel’ er jo at de er primært styret af lyst frem for forventinger – og så er udpræget dovenskab vel egentlig en ret lyststyret egenskab at have som Rebel, tænker jeg 🙂