Du kan sagtens skabe en ny vane

Jeg tror vi alle har nogle tanker omkring, hvad vi ville ændre ved os selv, hvis vi kunne. Nogle resultater, vi gerne vil opnå, vel vidende at de alle kræver tid og arbejde. Vi ved, at

At ændre vaner er ikke let. Men det betyder ikke, at det ikke kan lade sig gøre. Faktisk har du allerede tilegnet dig en masse vaner – helt uden at tænke over det.

Du har nemlig formentligt allerede en hel daglig rutine som består af vanehandlinger, som kræver et minimum af viljestyrke:

  • Du børster tænder hver morgen
  • Din klædegenstande tages af og på i samme rækkefølge
  • Du sætter kaffe over
  • Du åbner pr automatik det skab, som kaffekrusene står i.
  • Du tjekker Facebook, mens du drikker din kaffe
  • Du låser hoveddøren på vej ud
  • Du kan ruten til arbejde hvad der næsten føles i blinde
  • Du bider negle, når en opgave bliver svær
  • og så videre…

Faktisk viser en undersøgelse af adfærdsforskere på Duke University, at 40% af de handlinger som vi foretager os i løbet af en dag består af vanehandlinger. (Habits, a Repeat Performance af David T. Neal, Wendy Wood og Jeffrey M. Quinn)

Mange af disse vaner er opstået helt ubevidst. Og handlingerne, som rutinen består af, er opstået ud fra nogle mere eller mindre bevidste behov.

Din nuværende rutine har sikkert også set anderledes ud på et andet tidspunkt i dit liv. Som skolebarn havde du nok en favorit TV-kanal, som du altid tændte fjernsynet på. I en tidligere stilling havde du en anden rute du kørte, og din morgenrutine så ganske givet anderledes anderledes ud før du fik børn.

Nu er det måske tid til, at din hverdagsrutine skal forandre sig igen.

Det kan være en mikroskopisk ændring i din hverdag, der kan have stor effekt på de resultater, som du gerne vil opnå.

Ønskestier og motorveje

  • billede af ønskesti

En handling, som bliver gentaget igen og igen, bliver styrket mere og mere. Som når en sti bliver tydeligere og tydeligere, fordi det er den hurtigste vej fra behov til resultat. Når den først er erkendt, bliver den måske asfalteret, og til sidst bliver det en bred motorvej, som man kan køre ubesværet igennem, mens man skråler til musik og har en hund på bagsædet.

Vaner er handlinger på autopilot. Det er dem, som du ingen gang tænker over, at du udfører. Det skyldes de forbindelser, du skaber og styrker i hjernen. Jo enklere din handling er, jo nemmere er det at få den brændt fast. Jo mere kompliceret den er, des længere tager den.

Du har måske hørt, at det tager 21 dage at forankre en vane. Desværre er dette en myte, der er opstået ud fra en misforståelse, hvor en plastikkirurg estimerede 21 dage for at være den mængde tid, det tog hans patienter at vænne sig til de forandringer de havde været igennem. Det har ikke det store med adfærd og handlinger at gøre.

Tværtimod viser nyere undersøgelser, at det tager 2-3 måneder at forankre blot en simpel vane. Eller – for en ønskesti til at blive til en motorvej. Hvis man ikke længere færdes på den, vil den stille og roligt gro til.