Kend din motivation

Her er en vigtig ting, du skal huske:

Motivation kommer og går. Der er ingen, der er motiverede hele tiden. Heller ikke dem, der troligt har løbet 5 kilometer hver morgen, eller altid kan takke nej til kage.

Hvornår er du for eksempel mest motiveret til at købe en nissehue – er det den 22. december eller den 27. december?

Det kommer egentlig nok ikke som en overraskelse for dig at vide, men det er vigtigt at forstå, at det ikke er din egen skyld, og heller ikke mærkeligt, hvis du føler det ind imellem er virkelig svært at tage dig sammen til at foretage en handling.

Motivation kommer oftest, når du lige har taget din beslutning om, at noget skal forandre sig. Og ebber ud, når noget andet bliver mere spændende, mere relevant eller hvis der går for lang tid mellem tilfredsstillende resultater.

Hvad skal man så bruge motivation til, hvis det øjensynligt ikke kan holde til en større forandring?

Få en god start

Du skal udnytte motivationens energi til at sikre, at du kommer i gang med din vane. Til at klargøre dine omstændigheder, så din vane bliver nem at forme, selv når motivationen er væk og du kun har din viljestyrke at bygge på. Du skal bruge dine motivationsøjeblikke på at skabe rammerne og momentum for den handling, som skal være en indgroet del af din hverdag.

Målet er, at din vane skal være så overkuelig og selvkørende som muligt, så den bliver lige så automatisk som alle dine andre, eksisterende vaner.

Den kortsigtede motivation og den langsigtede ambition

Når vi arbejder med vaner, er det vigtigt at forstå, at der er forskel på motivation og ambition.

–> Motivationen kommer i bølger og giver dig energi.
–> Ambitioner giver dig et mål at arbejde efter.

Når du vælger den vane, som du gerne vil arbejde med, så har du formentligt allerede et langsigtet mål med det.

Du ønsker måske at tegne mere, fordi du har en ambition om at få mere nærvær i din hverdag. Eller du ønsker måske at vaske op hver aften, fordi du har en ambition om altid at få en god start på dagen. Måske skal din vane være at gå i seng klokken 21 hver aften, for at sikre at du får din søvn og har mere energi næste dag.

Notér din ambition, og gør den tydelig for dig. Lad den være din ledestjerne. Lad den være grunden til, at du vælger at forandre dig.

Tjek med dig selv, om den klinger rigtigt med dine værdier og den identitet, som du gerne vil have.


De fire tendenser – motivationstyperne eller er det i virkeligheden ambitioner?

Når du skal bygge din vane, giver det god mening at kende din motivationstendens.

Gretchen Rubin foreslår, at man ser på hvor meget, andre mennesker har indflydelse på om man kan motivere sig selv til at foretage nogle handlinger.

Med de fire tendenser har du en ide om, hvordan du skal geare dig til din nye vane.

Overvej, hvor afhængig du er af andres holdninger.