Boganmeldelse: Investér i livet – Køb aktier og bliv fri

Reklame for bogen 'Investér i Livet - Køb aktier og bliv fri'. Reklamelinks er markeret. Tak til People's Press for at sende en anmeldereksemplar.
Boganmeldelse af Investér i livet - køb aktier og bliv fri

Aktieudbytte. Portefølje. Diversificering.

Nej vent! Du må ikke klikke væk endnu. Disse tørre begreber får nemlig liv og bliver nærværende, når du ser dem i sammenhæng med det liv, som du drømmer om. Og det behøver ikke betyde et liv a la The Wolf of Wall Street (YouTube), med højt tempo, utroværdige jakkesætmænd og absurd forbrug.

Det kan betyde næsten hvilken som helst liv som du drømmer om og identificerer dig med.

Også det stille familieliv på landet, med masser af tid til at bage småkager med de små og passe høns. Eller det kan være et liv, hvor du er pensioneret som 44-årig, bor i en fin lejlighed på Vesterbro og har den frihed til at bruge din tid på at hjælpe andre ved at rådgive om din store passion.

Det er nemlig det, som Pernille Wahlgren gør. Hun blev interesseret i aktieinvestering allerede som helt ung. Efter tid har det givet så meget, at hun nu er økonomisk uafhængig. I dag holder hun kurser, foredrag, har en populær Facebook gruppe og har tilmed fået hakket et emne af sin bucket list: At skrive en bog sammen med sin mor. Det er denne bog, som jeg her har fået lov til at anmelde. Den hedder Investér i livet: Køb aktier og bliv fri af Pernille Wahlgren og Jane Bækgaard.

Investér i livet: Økonomisk uafhængighed med minimalisme og aktier

FIRE – som er en forkortelse for Financially Independent, Retire Early (ja, grammatikken er lidt skæv…) – er blevet et begreb som jeg har stødt på mere og mere i de minimalisme-grupper som jeg følger.

Begrebet minimalisme nævnes vist ikke i bogen, men der er mange lighedstræk mellem minimalisme-filosofien og bogens ‘Lev og Tænk Enkelt’ filosofi. For ved at forenkle livet med få køb og ejendele, så kan du frigøre dine midler til en opsparing.

Investér i livet: Læg opsparingen i aktier, og du er godt i gang med at skabe dig en frihedsfond. Med tiden kan du nemlig få en god, passiv indkomst ud fra udbytterne. Denne kan du vælge at bruge til at investere i endnu flere aktier… og på den langsigtede bane kan du få skabt dig en stor nok opsparing i aktier, at du kan leve af afkastet – og dermed blive fri og økonomisk uafhængig.

I sidste ende har du mulighed for helt selv at vælge, hvad du gerne vil beskæftige dig med. Slutresultatet er ikke nødvendigvis at blive økonomisk rig – men at blive og føle dig fri ved at leve efter dine vigtigste værdier.

Læs også: Om Boliglykke: Pinterest drømme og lykkeforskning

Aktiekøb er ikke raketvidenskab

Indrømmet: det at forstå og sætte mig ind i aktier er noget, jeg har skulle tage tilløb til. Mine øjne bliver blanke, og min hjerne har det med at gå lidt i tomgang, når emnet økonomi dukker op.

Men hvorfor egentlig det? Det er faktisk ikke mindre væsentligt, spændende eller sværere at forstå, end at finde ud af hvilke rengøringsmidler der passer bedst til at rengøre vores stofsofa. Eller hvordan man optimerer ens vasketøjsrutine, laver en bearnaise der ikke skiller eller hvordan man lægger den perfekte makeup (noget som jeg bestemt ikke er ekspert i). Hver især kan godt føles lidt som en videnskab.

Jeg holder ret meget af forfatternes sammenligning med at have aktier: det er lidt, som at holde have.

Man vælger de virksomheder som man kan lide, og som man ved har potentiale til at vokse. Ved at sørge for at vælge fra mange forskellige virksomheder – diversificere – så er man næsten sikker på at få en frodig have det meste af året. Nogle planter blomstrer tidligt, nogle senere. Nogle gange kan man være heldig og en busk skyder bare op og op og op. Andre gange bliver en frø, man har sået, ikke rigtigt til noget. Man kan plante en frugttræ og nyde frugterne når det er sæson. Man kan gå fra og til og holde øje hvordan tingene vokser, og måske justere porteføljen lidt. Man kan finde en spændende ny blomst, satse med den viden, at med de rigtige omstændigheder, kan den vokse sig stor og stærk.

Bogen forklarer helt jordnært, hvor man skal starte og hvad der skal til for investere i aktier. Det forklares dejligt ukompliceret for sådan en som mig.

Investeringsbog for kvinder?

Investér i livet - forfatterne pernille wahlgren og jane bækgaard

Da min mand så bogen liggende fremme, kaldte han bogen for en investeringsbog for kvinder. Jeg ved godt, hvad han mener, og det var nok også min første tanke. For den er skrevet af kvinder, og en stor del af bogen handler om bløde værdier som at leve efter det, der er vigtigt. At turde være os selv.

Den er dog hverken lyserød eller fyldt med nuttede anekdoter. Tværtimod er den gennemgående farve grøn som dollarsedlerne og bæredygtighedens farve. Den er nærværende skrevet, og på en måde, så jeg føler mig tryg i det jeg læser og på ingen måde overvældet. Efter at have læst afsnittet om hvordan man investerer i aktier, tænkte jeg faktisk – nååå… er det bare dét?

At investere i aktier er måske generelt atypisk for kvinder i den forstand, at det er forbundet med risikovillighed, og det er nok en karakteristik som man forbinder mest med mænd. Men bogen lægger vægt på at investere på en måde, så man føler sig tryg. Der er ingen opfordringer til at blive rig i en fart. Men en holistisk måde at tænke en enkel livsstil sammen med en fornuftige måde at investere på, så alle – ikke kun kvinder – kan være med.

Bogen viser, at det at opbygge en aktieportefølje ikke behøver at være ensbetydende med kapitalisme. Tværtimod kan man være med til at gøre verden til et bedre sted ved at vælge en bæredygtig livsstil. Og ved at investere i virksomheder, som har fokus på bæredygtighed eller andre bløde værdier, som man engagerer sig i.

Bogens opbygning og layout

Bogen er bygget op i 3 dele:

 • Del 1: Det enkle liv og økonomisk uafhængighed
 • Del 2: Aktieinvestering – En komplet guide fra idé til køb
 • Del 3: Det gode, enkle liv

Bogen tager dig på en rejse, hvor du først lærer filosofien ‘Lev og Tænk Enkelt’, som langt hen ad vejen går ud på at vælge dine indkøb med omhu og vurdere, hvordan du kan få en livsstil der giver midler til aktieinvesteringer. Derefter er der en dejligt lavpraktisk forklaring på hvad de forskellige begreber betyder inden for aktieverden og hvordan du kommer i gang. Til sidst får du nogle strategier og inspiration til at holde ved i denne nye livsstil.

Undervejs bliver der foreslået nogle opgaver, så du kan blive bevidst om dine tankemønstre. Det havde næsten været oplagt hvis der var blevet gjort plads i bogen til at skrive dine overvejelser ned, men det kan fint gøres i en særskilt bullet journal eller anden notesbog.

Læs også: Om at bruge Bullet Journal metoden til at opnå mine drømme

Læs ‘Investér i livet – Køb aktier og bliv fri’ hvis du…

Investér i livet køb aktier og liv fri
 • …lever minimalistisk eller er nysgerrig efter den minimalistiske livsstil
 • …gerne vil arbejde dig hen imod at gøre dig økonomisk uafhængig, eller blot opbygge en frihedsfond
 • …er til langsigtede og bæredygtige økonomiske planer og altså ikke ‘get rich quick’ metoder
 • …er nysgerrig efter at vide, hvordan du kommer i gang med at investere i aktier

‘Investér i Livet – Køb aktier og bliv fri’ udgives af People’s Press og kan købes via Tales.dk eller Saxo.com (reklamelinks)

Se flere gode bøger i min lille bogbutik (alle billeder er reklamelinks)

Don’t Overthink It
The How of Happiness
Bullet Journal Metoden
Den lille guide til minimalisme
Zen
Tak – der er altid noget at være taknemmelig for
The Art of Gathering
Four Tendencies
Off the Clock
168 Hours
Slow Living
Jytte fra Marketing er desværre gået for i dag
Vanens Magt <i>af Charles Duhigg</i>
Share:
,
Reklame for bogen 'Investér i Livet - Køb aktier og bliv fri'. Reklamelinks er markeret. Tak til People's Press for at sende en anmeldereksemplar.

6 Comments

 1. august 2, 2020 / 11:35 am

  Kære Elizabeth

  Nej bare rolig, jeg blev hængende og læste hele dit inspirerende indlæg. Uden at skulle blive alt for feministisk, så synes jeg kun det er fint, at vi kvinder begynder at tage lidt mere ansvar for vores liv, pension, opsparing, investeringer, alderdom og alt det der. 

  Og så er det fint med en bog, der guider os godt på vej. For det er jo heldigvis blevet in ikke nødvendigvis at lade arbejdslivet fylde det hele og fylde for længe/mange år. Og heldigvis er det også blevet populært at have fokus på at at der skal være plads til andre ting. Rigdom kan nemlig også være at have sin frihed – og kende sine værdier, som du så rigtigt skriver.

  Personligt synes jeg faktisk eksemplet med haven er en meget fin og overskuelig måde at beskrive hvordan man kan anskue aktielivets glæder.

  P.t. overlader jeg trygt den slags til banken. Og selvom jeg ikke sætter dem helt fra bestillingen, så kan det da god ske jeg vælger at følge lidt mere med – og måske udfordrer dem på hvilke aktier der skal købes.

  Har du planer om selv at kaste dig i krig med et ‘jeg køber mine egne aktier’ projekt på et tidspunkt?

  Tak for input til læsestof – og ha’ en skøn dag 🙂

  Knuz
  Louise

  • Elizabeth
   Forfatter
   august 2, 2020 / 12:05 pm

   Tak for din lange kommentar, Louise!

   Det er faktisk sådan, at min mand i et par år nu år har styret den del med hård hånd, med både optioner og aktier og vi er også i gang med aktiesparekonti mm. Faktisk med henblik på FIRE, inden vi faktisk vidste at der var en bevægelse der havde det navn. Så som sådan er der allerede ‘styr på det’. Langt hen ad vejen matcher vores livsstil ‘Lev og Tænk Enkelt’ filosofien, da min mand er meget nøjsom og jeg godt nok er den der bruger pengene herhjemme, men er langsom til det…

   Men jeg indrømmer gerne, at jeg ikke er den, der har stået for særlig meget af aktiekøbene, omend min mand faktisk ihærdigt har forsøgt at inddrage mig ved at spørge ind til hvad jeg synes om diverse virksomheder, viser mig gerne diverse grafer og holder mig meget orienteret omkring vores portefølje. Jeg har bare haft en tendens til at få det der blanke blik i stedet for at finde ud af at engagere mig… Derfor tænkte jeg, at det var oplagt at læse denne bog, og jeg er glad for at jeg har gjort det. Især det, at der er så meget livsstilsinspiration, tankemønstre, vaner mv synes jeg det er en super spændende bog.

   Men bogen er virkelig fin især ift at komme i gang. Det har givet mig et overblik over aktieverden og givet mig det ‘bindeled’ som jeg har manglet for at jeg skulle begynde at synes at aktieverden var spændende.

 2. august 4, 2020 / 9:25 pm

  Jeg synes, det er så utroligt spændende med aktier og har den bog på min must read liste. Jeg gik i gang med bogen Sæt kursen under min barsel men gik kold pga. manglende søvn. Den er ellers god og nem at læse.

  Kan huske min far sad ved computeren HVER hverdag til kl.17 og lidt efter for lige at holde øje, om han nu også havde placeret rigtigt. Desværre mistede han mange penge på det, og da han gik bort for et par år siden, måtte min mor sælge ud, så banken kunne få sine penge. Trist historie.

  Uanset er det min plan selv at investere lidt. Lægge 1.000kr. her og 1.000kr. der på virksomheder, jeg tror på. Jeg skal bare liiiige lidt længere med project decluttering. Det går heldigvis rigtig godt. Vi har ikke investeret i aktier, heller ikke gennem banken. Fordi jeg gerne selv vil stå for det. Rom blev jo ikke bygget på en dag 🙂

  Kh. Louise

  • Elizabeth
   Forfatter
   august 6, 2020 / 10:52 am

   Hej Louise,

   Tak for anbefalingen af Sæt kursen – den må jeg kigge lidt nærmere på 🙂

   Jeg forstår godt, at du gerne selv viil plukke de aktier ud, som I vil investere i. Det er et eller andet sted sjovere og nemmere at engagere sig, når man selv tager beslutningerne. Og småt har jo også ret! Jeg tror at hemmeligheden ligger lidt i, at man går i gang så tidligt som muligt. Så vi har selv tænkt, at vi skal være gode til at opdrage vores bøn økonomisk og lære dem at investere fra en tidlig alder, sådan at de kan få større glæde af det end os forældre, der aldrig rigtig gik i gang før for et par år siden.

   Jeg synes, dit projekt ‘decluttering’ er rigtig spændende. Deler du ikke lidt om processen på bloggen? Det synes jeg kunne være drønspændende at følge med i.

   Tak for din kommentar <3

 3. august 5, 2020 / 2:36 pm

  Aktier er da spændende – og selv at kunne tage hånd om sin økonomi og levevis er frihed.
  Jeg læste for mange mange år siden, en bog om penge og investeringer skrevet specielt til kvinder. Vi er åbenbart mærkeligt nok generelt et køn, der ikke interesserer os særligt for vores egen økonomi.
  Jeg fik blod på tanden dengang, og har ikke fortrudt det eet sekund. Det har nemlig muliggjort det dejlige liv jeg lever, resten af livet.
  Køb aktier, hav af og til is i maven – og gevinsten vil stille og roligt vise sig.

  Kh fra Janet

  • Elizabeth
   Forfatter
   august 6, 2020 / 10:55 am

   Hej Janet,

   Hvor er det fedt at høre fra nogen, som lever efter de principper – og hvor drømmen om friheden er blevet indfriet. Når man følger dig på Livsmoden virker du virkelig også til at have et rigtig dejligt liv. Skønt at høre, at din strategi har været aktieinvestering – det giver altså virkelig blod på tanden!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.