Reality check – 168 timer i en uge

En af de fuldstændig objektive sandheder vi har til fælles, er at en uge består af 168 timer. Det lyder måske af meget – eller af lidt? Men ikke desto mindre er det et tal man kan forholde sig til, og det er præcis det samme antal timer, vi allesammen har til rådighed: til at sove i, arbejde i, at slappe af i og langt hen ad vejen kan vi selv bestemme, hvordan de bruges.

En hurtig beregning af min uge

Tager man udgangspunkt i min hverdag og bruger den til at lave et simpelt regnestykke, ser min uge sådan ud: hvis jeg fuldt ud får den anbefalede søvn på 8 timer hver nat, lyder regnestykket 168 minus 56 – dette giver 112 vågne timer til min rådighed. Af disse vågne timer kan jeg tage en portion på 30 timer, som svarer til min anættelse, og det giver mig nu 82 timer tilbage.

82 timer. 82 timers fritid.

Det svarer altså til næsten 3 et halvt døgns tid om ugen, som jeg i teorien har mulighed for at bruge som jeg har lyst – en hel, halv uge.

Eller – det er måske ikke helt sandt, for hvis man har et arbejde som ikke kan klares hjemmefra, så er der jo altid tid som skal bruges på transport.

Mandag til fredag bruger jeg cirka 1 time ialt til og fra kontoret – og de dage, hvor det er min tur til at hente børn (hvilket det som regel er, da jeg er den i familien der pt er på deltid), skal det kombineres med aflevering og afhentning af børn. I de dage bruger jeg omkring 3 timer ialt om dagen på at hente, bringe og transport til kontoret. Det vil sige, at jeg bruger 15 timer om ugen på transport, som jeg kan tage fra min pulje af timer: 82 – 15 = 67 timer.

Når man træder tilbage, bliver regnestykket lidt interessant. For hvis man igen samler timer i døgn, så svarer det jo faktisk til mere end 2 et halvt døgn. Eller hvis man vælger at fordele det ud over dage med 16 timer, svarer det til 4 dage. Med så mange timer kunne man jo have et skinnende rent hjem. Man kunne have både et fuldtidsjob plus et deltidsjob ved siden af. Tænk, hvor spændstig min krop ville være, med al den tid jeg kunne træne. Men spørgsmålet ligger i luften: Hvor bliver alle de timer af?

Selvfølgelig skal de daglige rutiner – spisning, tandbørstning, bad og så videre, med i regnskabet. Men det er jo rutineopgaver, som det virker ret usandsynligt vil kunne løbe op i 67 timer hver uge. Hvad bruger jeg de tomme timer på? Hvorfor føler jeg – når jeg har puttet dynen godt ind under børnene, og tankerne så vrimler omkring opvaske og vasketøj, at jeg endnu engang har haft en dag, uden tid til mig selv?

Det er det, jeg har sat mig for at finde ud af.

Jeg synes at øvelsen, som bliver beskrevet i Laura Vanderkams bog ‘168 Hours – You Have More Time Than You Think’ – og i øvrigt lige her på hendes hjemmeside – virker god.

Derfor har jeg tegnet 7 kolonner – én for hver dag i en uge – og tegnet 38 linjer på tværs, så det svarer til halve timer mellem kl 5 og midnat. Det er i dette spænd, at jeg som regel har vågne timer. (Det svarer tilfældigvis også præcis til det antal linjer, der kan tegnes i min notesbog).

Jeg glæder mig virkelig til at se, hvilke indsigter der kommer af at logge min tid – og glæder mig til at dele dem med jer 🙂

PS: 

SaveSave

SaveSave

SaveSave

2 Comments

 1. Anne Kathrine
  april 10, 2018 / 9:19 am

  Jeg er spændt på at følge med på din blog og glæder mig til at lære af dine erfaringer.
  Jeg kan ikke lade være med at tænke på Momo af Michael Ende, når jeg læser din tidsopgørelse. Den vil jeg anbefale dig at læse, hvis du ikke allerede kender den – det er skøn skønlitteratur, der sætter nogle meget gode tanker igang om tid – at spare tid og bruge tid og være tilstede – og måske kan du finde en god mellemvej imellem de grå herrer og Momos tidsregninger.

  • Elizabeth
   Forfatter
   april 10, 2018 / 9:23 am

   Mange tak for din kommentar, Anne Kathrine! Jeg kender godt Momo – har både set film og teaterstykke ifm tyskundervisning da jeg var barn, men jeg kan ikke huske tidsaspektet – den må jeg bestemt lige have læst! Også en oplagt bog til når mine børn bliver en smule ældre, sammen med Den Uendelige Historie.

   Tusind tak for tippet – og for at have mindet mig om denne skønne fortælling!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.