Feriedesign – behov og ønsker

Denne gang vil jeg prøve noget nyt.

Påsken er rundt om hjørnet, og denne gang vil jeg ikke bare lade den overrumple mig som den plejer. Det er en af de helligdage, som af en eller anden årsag altid kommer bag på mig – måske fordi det er så forskelligt, hvornår den ligger. Så ofte ender det med at vi finder på at lave noget tilfældigt i sidste øjeblik. Vi slapper af til det punkt at vi bliver trætte af at være sammen, og tirsdag efter påske er vi tilbage med følelsen af at savne mere ferie… for der kommer vi tanker om alle de projekter, vi kunne have ordnet, mens vi havde muligheden. Er der andre, der kan genkende det?

Denne gang vil holde ferie med intentionalitet. En ferie, hvor jeg har en klar ide om hvad det er, jeg skal opnå med min ferie. Hvor jeg ikke efterfølgende ærger mig over, at vi ikke udnyttede tiden mens den var der. Derfor har jeg tænkt mig at designe min påskeferie efter de værdier og mål, jeg sætter for mig.

Jeg starter med at drømme

Hvilken stemning, vil jeg gerne opnå, hvilke billeder ser jeg for mig, for en virkelig dejlig påskeferie?

Jeg ser dem i glimt – som klip fra Hollywood-film og fotografier fra tidligere påskeferier og billeder fra den ultimative, online drømmekiste – Pinterest.

Det eneste jeg ved med sikkerhed er, at vi kommer til at blive hjemme. Det er ikke mange uger siden, at vi var på skiferie, og mine børn trives bedst uden for mange skift i omgivelserne. Ikke at jeg ikke godt kunne bruge en uge væk fra denne kolde forårsvinter – men hver ting sin tid – jeg stoler på, at sommeren nok skal komme.

Så denne ferie bliver en øvelse i at få det bedste ud af tid og sted. Hvordan drømmer jeg, at sådan en hjemmeferie skal se ud?

Inspirationscollage over den påskeferie, jeg drømmer om. Kilder: West Elm / Local Milk / The Food Club / Nationalmuseet

 • Vi skal have påskemiddag med familien, selvfølgelig. Det hører til. Der er få ting, der kan få mig til at glemme tiden, som at planlægge et smukt dækket bord med de smukkeste blomster, eller en overdådigt pyntet kage. At finde på små overraskelser, om de er pakket ind i chokolade eller som en lille oplevelse, der kan få de smås øjne til at stråle. Jeg kan udfolde mig kreativt, og det er her, at jeg skaber en lillebitte univers for familien at være i.
 • Jeg vil have langsomme morgener. Hvor den hurtige skål havregryn er skiftet ud med frisksnittet frugtsalat og chia-grød, måske vi skulle smutte til bageren de dage, hvor der er åbent? Og gå derfra med en ægte papiravis under armen.
 • Vi kommer ikke uden om at vi skal have børnene udenfor, hver dag. De skal finde påskeæg, mærke solen i ansigtet, føle vinden, røre kroppen. Måske bruge en dag i Hareskoven. Gå en tur rundt om Damhussøen og have årets første vaffelis eller varm kakao på midtvejen, alt efter hvad temperaturen og lysten byder på. Jeg ved i hvert fald, at jeg skal have fyldt på med D-vitaminer.
 • Vi skal være kulturelle – der er sket så meget for at gøre kulturelle oplevelser børnevenlige siden jeg selv var barn, at jeg ser påskeferien som en oplagt mulighed for at få børnene til at få udvidet deres horisonter. Nationalmuseet har fx introduceret en kedsomhedsknap – den skal vi da hen og trykke på!
 • Jeg vil have mindst én kæresteaften. Ikke noget fancy, men hvis der skal bookes bord og babysitter, kan det vist ikke gå for langsomt.
 • Socialt samvær, for os og for børnene. Jeg ser min dreng for mig med sin skolekammerat, med grin og solen i ansigtet. En eftermiddagstur et sted i byen med gode venner – måske Eksperimentariet?
 • Og så noget praktisk. Jeg ville *elske* at blive færdig med at få alt tøj, som børnene er vokset fra, sat til salg på Reshopper. Det er noget der fylder, både fysisk i poser derhjemme og i min samvittighed, og selv om det ikke er ensbetydende med at det bliver solgt med det samme, så er det helt sikkert et skridt tættere på.
 • Der er også ting i huset, som i lang tid har manglet at blive ordnet. Drengenes værelse trænger til at blive frisket op. Vi mangler en liste mellem vinduet og køkkenbordet og en hylde, der skal købes og hænges op. Jeg drømmer også om at få frisket hele entréen op – det gamle tapet er begyndt at løsne sig i kanterne, og det kribler i mig for at få det skiftet udtrykket ud med kalkmaling i en lækker farve.

Målet er, at når ferien er slut, så føler jeg, at jeg har været distanceret fra mit arbejde og kan se på mine opgaver med friske øjne. At jeg har fået fyldt alle mine energidepoter op, og at vores hverdag er blevet en lille smule bedre.

Jeg vil også gerne starte en ny, god vane

Ferier er oplagte muligheder til at starte nye vaner. Her er der flere dage i træk hvor vi i ro og mag kan opbygge nye rutiner og vaner, så de føles naturlige når vi skal bruge dem i hverdagen.

Jeg vil gerne have styr på følgende, daglige vaner:

 • Have tøj klar til næste morgen, hver aften
 • Få børnene i tøjet som det første når de vågner
 • At vaske op efter hvert måltid
 • Finde en 5 minutters rutine med styrketræning hver morgen og aften

Én ting er, at drømme sig til en livsstil, og at sætte sig nogle mål. En anden ting er jo, at få dem realiseret.

Hvordan jeg griber det an, det skriver jeg om i dette indlæg– jeg kan afsløre at det handler om at planlægge i tidsblokke.

PS:

SaveSave

SaveSave

5 Comments

 1. april 2, 2018 / 11:05 am

  Hej Elizabeth.

  God ide med at planlægge sin ferie, også selvom at det er derhjemme! Jeg bruger al min ferie på at slappe så meget af som overhovedet muligt… Men det var da en god ide at indvie en ny, god vane!

  • Elizabeth
   Forfatter
   april 2, 2018 / 11:23 am

   Hej Sarah,

   Tak skal du have 🙂 De der ferier hvor vi skal slappe så meget af som overhovedet muligt kunne jeg virkelig godt bruge… hvor vi kommer heeeeelt ned i gear. Men herhjemme ved jeg desværre, at jeg er nødt til at planlægge nogle oplevelser for, at børnene bliver stimuleret, kommer ud og får brugt sanserne… ellers bliver de helt ustyrlige, og så er afslapningen først noget der sker for mig om aftenen, i udmattelse… Heldigvis er ferieplanlægningen meget løs, og mest med tanke om at have noget at se frem til og at få lavet nogle ting der giver energi… hvis vi er inspireret til at lave noget andet, så er der heldigvis ikke noget tvang 😉

   Men nøj, hvor jeg drømmer mig til at de engang er så store, at de og jeg selv bare kan slappe af i timevis med en god bog… <3

 2. april 5, 2018 / 6:57 pm

  Hej Elizabeth – En ferie kan nemt smuldre væk – så rigtig god ide med en løs planlægning af aktiviteter i ferien – på den måde kan hele familiens behov tilgodeses. 🙂

  • Elizabeth
   Forfatter
   april 6, 2018 / 7:00 am

   Ja, netop – den kan så nemt komme til at smuldre væk, og så står man bagefter og undrer sig over, om man fik udnyttet den dyrebare tid rigtigt. En løs planlægning er klart at foretrække i en ferie, frem for det helt minutiøse. Der skal være plads til, for både børn og voksne, at kunne følge hjertet, nysgerrigheden og at gå på eventyr.

 3. april 16, 2018 / 2:15 pm

  Fed idé med at planlægge sin ferie på den måde, dvs. gøre sig nogle tanker, om hvad man kunne tænke sig eller har brug for, for at man føler, den er brugt optimalt, uden at være stressende.
  Og det med at starte en ny vane, er en super god idé. Her har man netop tid til at arbejde med at få det implementeret på en mere rolig facon. Tak for tippet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.